Záznamy GPS ukázali, čo robil páchateľ pred útokom na trhy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Útok v Berlíne, kamión sa vrútil na vianočné trhy
Na preplnené vianočné trhy v Berlíne sa v pondelok večer vrútil neosvetlený kamión. K útoku došlo okolo 20.00 h SEČ neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg. Vodič kamióna s poľskými evidenčnými číslami najprv vyšiel od rohu ulíc Kantstrasse a Budapester Strasse na chodník, potom si to namieril k vianočným trhom, kde zdemoloval niekoľko stánkov, a následne sa vrátil na Budapester Strasse, kde zostal stáť. Berlín, 19. december 2016. Foto: SITA/AP

VARŠAVA 20. decembra (WebNoviny.sk) – Majiteľ poľskej prepravnej firmy dnes potvrdil smrť svojho zamestnanca, ktorého nákladné auto bolo použité v pondelok pri útoku na vianočné trhy v Berlíne.

Ariel Žurawski v utorok vo Varšave informoval, že zavraždený šofér bol zhodou okolností jeho bratrancom. Uviedol, že zavraždený ešte okolo 15.00 h telefonoval s manželkou, pričom sa dohodli, že jej o hodinu zavolá, čo však už neurobil. „Hneď sme vedeli, že sa asi niečo stalo,“ dodal Žurawski.

„O 15.45 h na záznamoch GPS vidno pohyb kamiónu, akoby sa ho niekto učil šoférovať. Naštartovanie motora, vypnutie, jazda vpred, potom cúvanie. Skúsený šofér by to nerobil,“ uviedol Žurawski. Podľa jeho slov sa vďaka GPS v kamióne a aktualizácii jeho údajov každých desať minút podarilo zrekonštruovať celú trasu auta odvtedy, ako sa ho zmocnil páchateľ útoku.

Obrazom: Útok v Berlíne, kamión sa vrútil na vianočné trhy

Vodič priviezol do Berlína náklad oceľových nosníkov z Talianska

Žurawski tiež uviedol, že to bol on, kto potvrdil identitu zavraždeného Poliaka. „Fotografie boli také drastické, že jeho manželke ich neukázali,“ dodal. Žurawski informoval, že zavraždený mal 37 rokov, zostalo po ňom 17-ročné dieťa. Bol veľmi zodpovedný, jazdil podľa predpisov, plnil dohody, o auto sa príkladne staral a „bránil by ho do konca, keby naňho niekto zaútočil“.

Dodal, že vodič priviezol do Berlína náklad oceľových nosníkov z Talianska, pričom dorazil skôr, ako bolo naplánované. „Nemci mu povedali, že (s vykládkou nákladu) musí počkať do utorka,“ spresnil Žurawski. „Keby Nemci prejavili trošku dobrej vôle, nič by sa nebolo stalo,“ dodal.

Medzi obeťami je jedna zastrelená osoba

Poľská premiérka Beata Szydlová v utorok vo Varšave potvrdila, že prvou obeťou útoku v Berlíne bol poľský občan. Útok na vianočnom trhu v Berlíne „nám musí pripomenúť, že Európa musí byť jednotná v boji proti terorizmu a že Európa musí prijímať účinné opatrenia na ochranu svojich občanov“.

Podľa nemeckých zdrojov poľský vodič zomrel na následky strelného zranenia. „Medzi obeťami je jedna osoba, ktorá bola zastrelená,“ uviedol hovorca člena vlády spolkovej krajiny Brandenbursko Karla-Heinza Schrötera. Celkovo si útok spáchaný v pondelok večer nákladným autom s poľskou ŠPZ vyžiadal 12 obetí na životoch a približne 50 zranených.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Beata Szydlová