Clintonovú volilo o 2,9 milióna viac Američanov než Trumpa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Donald Trump, Hillary Clintonová
Keď respondentom v prieskume ponúkli na výber nie štyroch, ale len dvoch kandidátov - teda museli sa rozhodnúť iba medzi Hillary Clintonovou a Donaldom Trumpom -,vo výsledkoch ich od seba delilo päť percentuálnych bodov. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 22. decembra (WebNoviny.sk) – Demokratická kandidátka za prezidentku USA Hillary Clintonová získala v novembrových voľbách o takmer 2,9 milióna viac hlasov ako jej republikánsky súper Donald Trump, ktorý však vďaka tamojšiemu volebnému systému celkovo zvíťazil.

Clintonová vďaka takto vysokému rozdielu drží pomyselné prvenstvo medzi doposiaľ piatimi americkými kandidátmi za prezidenta, ktorí napriek zisku vyššieho počtu jednotlivých hlasov, v celkovom súčte prehrali.

Fotografia

Agentúra AP uvádza, že v súlade s potvrdenými výsledkami amerických prezidentských volieb získala Clintonová 65 844 610 – a teda 48 percent zo všetkých odovzdaných hlasov. Naproti tomu Trump získal 62 979 636 – a teda 46 percent odovzdaných hlasov. Clintonovej prehra napriek zisku vyššieho počtu hlasov je možná vďaka americkému volebného systému, podľa ktorého sa hlasy voličov každom štáte pretavujú do hlasov voliteľov a tých získal viac Trump.

Podobný osud postihol v roku 2000 aj demokratického kandidáta Ala Gora, ktorý získal o 540.000 hlasov viac než jeho súper a zároveň víťaz volieb George W. Bush. Práve Al Gore a Clintonová sú jedinými dvoma neúspešnými prezidentskými kandidátmi, ktorí v uplynulom storočí predstihli v počte odovzdaných hlasov svojich úspešnejších rivalov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald TrumpGeorge W. BushHillary Clintonová