V Nemecku zatkli bratov z Kosova, plánovali útok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Berlin
Na preplnené vianočné trhy v Berlíne sa v pondelok večer vrútil neosvetlený kamión. Foto: SITA/AP

DUISBURG/OBERHAUSEN 23. decembra (WebNoviny.sk) – Pre podozrenie z prípravy útoku na nákupné centrum v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko zadržali príslušníci špeciálnej policajnej jednotky v noci na piatok v Duisburgu dvoch mužov.

Bratia vo veku 28 a 31 rokov pochádzajúci z Kosova sú podozriví, že pripravovali útok na nákupné centrum CentrO. v meste Oberhausen. K ich zadržaniu došlo o 0.45 h, oznámila polícia s tým, že vyšetrovatelia sa snažia zistiť, ako ďaleko prípravy útoku pokročili a či sa na nich podieľalo o viac ľudí.

Obrazom: Útok v Berlíne, kamión sa vrútil na vianočné trhy

Zásah uskutočnili aj v moslimskom spolku

Centrála polície v Essene dostala už vo štvrtok z bezpečnostných zdrojov upozornenie na možný útok, preto okolo 18.00 h rozmiestnila v nákupnom centre a na priľahlom vianočnom trhu ďalšie posily, píše sa ďalej vo vyhlásení polície. Polícia už predtým informovala o niekoľkohodinovom zásahu v spomínanom nákupnom centre, bližšie podrobnosti však nezverejnila.

Polícia v hlavnom meste Nemecka uskutočnila ráno aj ďalší zásah v sídle miestneho moslimského spolku Fussilet 33, kde sa v uplynulých dňoch pohyboval Tunisan označovaný za páchateľa pondelňajšieho útoku kamiónom na vianočné trhy. Spolok pri mešite v berlínskej časti Moabit, ktorý nemecké orgány spájajú s náboženským radikalizmom, sa medzitým údajne rozhodol pozastaviť svoju činnosť.

Bezpečnostné zložky sú v pohotovosti

Zasahujúci policajti odviedli viacero mužov k pristavenému taxíku, nie je však známe, že by niekoho zatkli. Samotná polícia sa k dnešnému zásahu v Berlíne zatiaľ nevyjadrila a odkázala na Spolkovú prokuratúru v Karlsruhe, ktorá vedie vyšetrovanie pondelňajšieho útoku.

Nemecké bezpečnostné zložky sú v pohotovosti od pondelňajšieho útoku kamiónom na vianočné trhy na námestí Breitscheidplatz v Berlíne, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a takmer 50 zranených. Podozrivým z jeho spáchania je 24-ročný Tunisan Anis Amri.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anis Amri