V Taliansku otvorili novú diaľnicu, výstavba trvala 54 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Diaľnica
Foto: ilustračné, Thinkstock

RÍM 23. decembra (WebNoviny.sk) – Na juhu Talianska vo štvrtok oficiálne otvorili dôležité diaľničné spojenie medzi mestami Salerno a Reggio Calabria, ktorého výstavba sa začala už pred 54 rokmi. Podarilo sa tak zavŕšiť najdlhšiu realizáciu projektu v oblasti verejnej infraštruktúry na území tejto krajiny.

Dokončená mala byť už v roku 1972

Hlavná časť diaľnice A3, ktorá meria 443 kilometrov, mala byť podľa pôvodných plánov dokončená už v roku 1972. Premávku na nej spustili o dva roky neskôr, viaceré úseky však stále neboli plne prejazdné, zatiaľ čo na iných miestach boli neskôr potrebné zásadné úpravy.

„Dnes sa uzatvára sága, ktorá sa začala ešte v 60. rokoch, a končí sa príbeh projektu, ktorý bol celé generácie opisovaný ako večne nedokončený,“ povedal šéf štátnej cestnej a diaľničnej správy ANAS Gianni Vittorio Armani počas otváracej jazdy pre novinárov. Medzi účastníkmi neskoršieho slávnostného obradu boli aj nový taliansky premiér Paolo Gentiloni a minister dopravy Graziano Del Rio.

Vedie cez mafiánske územie

Oficiálne dokončená diaľnica vedie cez najchudobnejší taliansky región Kalábria, kde si udržiava vplyv mafiánska organizácia ‚Ndrangheta. Podľa údajov ANAS-u je z dôvodu hornatému terénu na trase až 190 tunelov a 480 mostov.

Vzhľadom na pretrvávajúce obmedzenia sú niektorí Taliani presvedčení, že diaľnica v skutočnosti ešte zďaleka nie je dokončená. ANAS však trvá na tom, že v najbližších mesiacoch sa bude pracovať už iba na odstraňovaní nedostatkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Paolo Gentiloni