Video: Islamský štát zaživa upálil dvoch tureckých vojakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamisti natočili upálenie dvoch tureckých vojakov
Videozáznam zachytáva upálenie dvoch tureckých vojakov zaživa Foto: youtube/PrtSc

ISTANBUL 23. decembra (WebNoviny.sk) – Zrejme extrémistická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila vo štvrtok na internete 19-minútový videozáznam, ktorý zachytáva upálenie dvoch tureckých vojakov zaživa. Nakrútený má byť v „provincii Aleppo“, ktorú IS vyhlásil v severnej Sýrii.

Vytiahnu ich z klietky a zapália

Na videu je vidieť, ako džihádista vyťahuje dvoch uniformovaných mužov z klietky, následne ich zviaže a zapáli. K slovu sa predtým dostanú i vojaci, ktorí povedia aj svoje mená. Muž potom po turecky slovne útočí na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a vyzýva na „zničenie“ jeho krajiny.

Po zverejnení videa boli v Turecku zablokované sociálne siete. Vláda k takémuto kroku pristupuje pravidelne najmä po spáchaní teroristických útokov. Pravosť záznamu nebolo možné nezávisle overiť. Turecká vláda sa k nemu zatiaľ nevyjadrila. Ankara v novembri potvrdila, že stratila kontakt s dvoma svojimi vojakmi, ktorí bojovali v Sýrii. Či ide o mužov zo záznamu, nie je známe.

Turci podporujú sýrskych povstalcov

Tureckí vojaci v rámci operácie nazvanej Štít Eufratu vstúpili do Sýrie 24. augusta, pričom podporujú protivládnych sýrskych povstalcov. Ich cieľom je vytlačiť z prihraničnej oblasti džihádistov z IS i kurdské milície.

Počas operácie už zahynulo najmenej 38 tureckých vojakov. Najväčšie straty utrpela turecká armáda 21. decembra, keď v bojoch o mesto al-Báb, ktoré ovládajú extrémisti z IS, zahynulo 16 vojakov.

Upozornenie: Video nie je vhodné pre maloletých a citlivé povahy

https://www.youtube.com/watch?v=xicJSvgSzjk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát