Hrozba útokov zabitím Amriho nepominula, varuje Merkelová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas tlačovej konferencie v rámci neformálneho zasadnutia 27 hláv štátov a predsedov vlád krajín EÚ. Bratislava, 16. september 2016. Foto: SITA/AP

BERLÍN 23. decembra (WebNoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová po piatkovom usmrtení predpokladaného páchateľa útoku na vianočné trhy v Berlíne vyjadrila úľavu nad skutočnosťou, že už nepredstavuje ďalšie nebezpečenstvo, a prisľúbila rýchle preverenie všetkých aspektov tohto prípadu, v ktorom sa podľa nej objavuje celý rad otáznikov. Zároveň však upozornila, že hrozba v podobe terorizmu nepominula ani po zastrelení Tunisana Anisa Amriho na predmestí Milána.

„Dôrazne budeme teraz skúmať, do akej miery sa budú musieť zmeniť štátne opatrenia,“ povedala v piatok Merkelová na tlačovej konferencii ohľadne pondelňajšieho útoku. Podľa doterajších zistení totiž do areálu vianočných trhov v berlínskej štvrti Charlottenburg vrazil radikál, ktorého predtým nemecké orgány niekoľko mesiacov sledovali pre podozrenie s chystania takéhoto činu.

Merkelová oznámila, že požiadala spolkového ministra vnútra Thomasa de Maiziera, ministra spravodlivosti Heika Maasa a bezpečnostné orgány, aby analyzovali všetky aspekty tohto prípadu a „čo najskôr“ predložili svoje závery. Z tých môžu byť následne vyvodené politické a právne dôsledky. Merkelová tiež vyjadrila hlbokú vďaku talianskym bezpečnostným zložkám, a obzvlášť dvojici policajtov, ktorí Amriho zneškodnili.

„Ako už mnoho rokov, nebezpečenstvo terorizmu vo všeobecnosti pretrváva,“ konštatovala kancelárka s tým, že spolková vláda považuje za hlavnú povinnosť štátu chrániť svojich občanov. „Naša demokracia, náš právny štát, naše hodnoty a náš ľudský súcit sú alternatívou k nenávistnému svetu terorizmu. A budú silnejšie ako terorizmus,“ vyjadrila sa Merkelová.

Tunisan Amri, o ktorom sa predpokladá, že spáchal útok v Berlíne pomocou uneseného poľského kamióna, bol usmrtený v piatok nadránom pri prestrelke s policajtmi na milánskom predmestí Sesto San Giovanni. Podľa zverejnených informácií pricestoval krátko predtým do Milána vlakom z Turína, kam sa dostal takisto vlakom z francúzskeho mesta Chambéry.

Obrazom: Útok v Berlíne, kamión sa vrútil na vianočné trhy

Nemecká Spolková prokuratúra predtým vyhlásila po 24-ročnom Amrim celoeurópske pátranie a ponúkla odmenu do výšky 100.000 eur za informácie, ktoré by viedli k jeho zadržaniu. Nemecký generálny prokurátor Peter Frank v piatok upozornil, že práca vyšetrovateľov sa usmrtením Amriho nekončí a bude sa zameriavať na možných komplicov alebo podporovateľov.

Amri sa zdržiaval v Nemecku ako neúspešný žiadateľ o azyl, ktorého mali vrátiť naspäť do Tuniska, čo však nebolo možné, keďže nemal platné doklady totožnosti a tuniské úrady spočiatku popierali, že je občanom tejto krajiny. Merkelová v piatok v tejto súvislosti telefonovala s tuniským prezidentom Bádžím Káidom Sibsím, aby ho upozornila na potrebu „výrazne urýchliť“ proces navracania Tunisanov bez oprávnenia na pobyt v Nemecku.

Pondelňajší náraz kamióna do stánkov a návštevníkov vianočných trhov v berlínskej časti Charlottenburg si vyžiadal 12 mŕtvych a desiatky zranených. Teroristická organizácia Islamský štát, ktorá sa už skôr k tomuto útoku prihlásila, zverejnila dnes videozáznam, kde jej Amri prisahá vernosť a sľubuje pomstu za moslimov usmrtených pri náletoch Západu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela Merkelová