Farage a Le Penová po Berlíne: Zrušte voľný pohyb osôb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Útok v Berlíne, kamión sa vrútil na vianočné trhy
Na preplnené vianočné trhy v Berlíne sa v pondelok večer vrútil neosvetlený kamión. K útoku došlo okolo 20.00 h SEČ neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg. Vodič kamióna s poľskými evidenčnými číslami najprv vyšiel od rohu ulíc Kantstrasse a Budapester Strasse na chodník, potom si to namieril k vianočným trhom, kde zdemoloval niekoľko stánkov, a následne sa vrátil na Budapester Strasse, kde zostal stáť. Berlín, 19. december 2016. Foto: SITA/AP

LONDÝN 23. decembra (WebNoviny.sk) – Bývalý predseda euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage vyzval v piatok Európsku úniu, aby zrušila voľný pohyb osôb v rámci schengenského priestoru.

„Ak je ten človek, ktorého zastrelili v Miláne, skutočne vrahom z Berlína, tak to dokazuje, že schengenský priestor predstavuje ohrozenie verejnej bezpečnosti,“ uviedol na Twitteri Farage. Na zrušenie voľného pohybu osôb vyzvala aj líderka ultrapravicovej francúzskej strany Národný front (FN) Marine Le Penová.

If the man shot in Milan is the Berlin killer, then the Schengen Area is proven to be a risk to public safety. It must go.— Nigel Farage (@Nigel_Farage) 23. decembra 2016

„Táto eskapáda v najmenej dvoch alebo troch krajinách je príznačná pre absolútnu bezpečnostnú katastrofu, ktorú schengenská dohoda predstavuje. Opäť sľubujem, že vrátim Francúzsku plnú kontrolu nad jeho zvrchovanosťou a štátnymi hranicami a skoncujem s dôsledkami Schengenskej dohody,“ uviedla podľa spravodajskej televízie Sky News Le Penová.

Obrazom: Útok v Berlíne, kamión sa vrútil na vianočné trhy

Obaja euroskeptickí politici reagovali na skutočnosť, že talianska polícia v piatok pri Miláne zastrelila 24-ročného tuniského občana Anisa Amriho, ktorý je podozrivý z toho, že v pondelok vrazil kamiónom do návštevníkov vianočných trhov v Berlíne, pričom 12 ľudí usmrtil a ďalším 49 osobám spôsobil zranenia.

Napriek tomu, že išlo o najhľadanejšieho človeka v Európe, Amri sa vďaka voľnému pohybu osôb v rámci schengenského priestoru prepravil vlakom z Berlína do Milána, pričom prekročil hranice troch štátov a prekonal vzdialenosť viac ako 1000 kilometrov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marine Le PenováNigel Farage