Mohli Nemci zabrániť útoku v Berlíne? Informácie vraj mali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Útok v Berlíne, kamión sa vrútil na vianočné trhy
Vyšetrovatelia zatiaľ Anisa Amriho považujú za hlavného podozrivého v prípade útoku kamiónom, pri ktorom v pondelok v Berlíne zomrelo 12 ľudí a 48 ďalších utrpelo zranenia. Foto: bka.de

BERLÍN 23. decembra (WebNoviny.sk) – Marocké bezpečnostné zložky v uplynulých mesiacoch dvakrát varovali nemeckých kolegov pred zámermi Tunisana Anisa Amriho, ktorý bol identifikovaný ako páchateľ pondelňajšieho útoku na vianočné trhy v Berlíne.

Nemenované zdroje, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra DPA, v piatok uviedli, že hlásenia z Maroka ohľadne Amriho prijali v septembri a októbri nemecká Spolková spravodajská služba (BND) a Spolkový kriminálny úrad (BKA). Určitú „rolu“ mohli tieto varovania zohrať aj pri práci Spoločného centra pre boj proti terorizmu (GTAZ) v Berlíne.

Uvedené informácie potvrdili aj zdroje z prostredia marockých bezpečnostných zložiek, nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere však na tlačovej konferencii v Berlíne odmietol odpovedať na príslušnú otázku s tým, že v Amriho prípade je „veľmi veľa dohadov“.

Obrazom: Útok v Berlíne, kamión sa vrútil na vianočné trhy

Podľa medializovaných informácií bol útočníkom na vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg radikál, ktorého predtým nemecké orgány niekoľko mesiacov sledovali pre podozrenie z chystania takéhoto činu. Bolo o ňom známe, že je vyznávačom salafizmu, ultrakonzervatívnej odnože islamu, a stýka sa s podobne zmýšľajúcimi osobami.

Tunisan Amri, o ktorom sa predpokladá, že spáchal útok v Berlíne pomocou uneseného poľského kamióna, bol usmrtený v piatok nadránom pri prestrelke s policajtmi na milánskom predmestí Sesto San Giovanni. Pondelňajší náraz kamióna do stánkov a návštevníkov vianočných trhov v berlínskej časti Charlottenburg si vyžiadal 12 mŕtvych a desiatky zranených.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať