Zverejnili možné príčiny pádu lietadla s Alexandrovcami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pád lietadla s Alexandrovcami
Foto: archívne, SITA/AP

MOSKVA 26. decembra (WebNoviny.sk) – Ruský minister dopravy Maxim Sokolov v pondelok vyhlásil, že pravdepodobnou príčinou zrútenia lietadla do vôd Čierneho mora bola chyba pilota alebo technická porucha. Haváriu stroja Tu-154 s 84 pasažiermi a ôsmimi členmi posádky na palube zrejme nikto neprežil.

K nešťastiu došlo dve minúty po štarte z ruského prímorského mesta Soči. Doposiaľ sa podarilo nájsť 11 tiel obetí. Minister Sokolov vo vyjadreniach odvysielaných v televízii povedal, že vyšetrovatelia sa sústreďujú na prípadnú chybu pilota alebo na technickú poruchu a že teroristický útok nepatrí medzi hlavné verzie pri vyšetrovaní.

Našli sa očití svedkovia pádu lietadla

Ruská Federálna bezpečnostná služba informovala, že hlavnými pracovnými verziami príčin pádu lietadla je „prítomnosť cudzích predmetov v motore, zlá kvalita paliva, ktorá mohla viesť k strate výkonu a zlyhaniu motorov, chyba pilota a technická porucha lietadla.“ FSB súčasne oznámila, že nateraz neboli zistené žiadne príznaky či fakty o tom, že na palube lietadla sa odohral teroristický útok alebo diverzia.

FSB podľa agentúry Interfax potvrdila, že sa našli očití svedkovia pádu lietadla. Vyšetrovatelia majú podľa FSB k dispozícii aj videozáznam tragickej udalosti. Vo vyhlásení FSB sa ďalej uvádza, že rýchlosť lietadla pri štarte bola v norme pre daný typ lietadla.

V čase, keď malo lietadlo medzipristátie na letisku v Soči, aby doplnilo palivo, na palubu vstúpil jeden príslušník Pohraničnej služby FSB Ruska a jeden zamestnanec colnice v Soči. Lietadlo – kvôli kontrole pri tankovaní – opustil veliteľ posádky a palubný inžinier.

Piloti zrejme stihli cestujúcich varovať pred možnou haváriou

Posádka sa mohla pripravovať na núdzové pristátie na vode, ale nestihla tento manéver uskutočniť. Pre agentúru Interfax to v pondelok uviedol nemenovaný zdroj vo vyšetrovacej komisii.

„Posádka zrejme nemala dostatok času na núdzové pristátie na vode. Zdá sa, že mimoriadna situácia mala rýchly vývoj. Podľa všetkého piloti stihli cestujúcich varovať pred možnou haváriou,“ dodal zdroj podľa agentúry Interfax.

Agentúra RIA Novosti napísala, že na niektorých už objavených telách obetí boli záchranné vesty. Ministerstvo obrany túto správu rozhodne poprelo.

Lietadlo ruského ministerstva obrany typu Tu-154 smerovalo v nedeľu na ruskú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja, keď sa krátko po vzlietnutí z letiska v Soči zrútilo do Čierneho mora. Medzi pasažiermi sa nachádzali desiatky spevákov ruského svetoznámeho armádneho súboru Alexandrovovci vrátane vedúceho Valerija Chalilova, ale aj novinári a vojaci. Na palube bolo 92 osôb vrátane členov posádky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia