Miloš Zeman predniesol svoje tradičné vianočné posolstvo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miloš Zeman
Český prezident Miloš Zeman počas medzinárodnej konferencie Sociálna demokracia v 21. storočí - bez škrtov a bližšie k ľuďom, ktorú organizoval Inštitút ASA. Bratislava, 12. február 2016. Foto: SITA/Marko Erd

PRAHA 26. decembra (WebNoviny.sk) – Český prezident Miloš Zeman v pondelok predniesol svoje tradičné vianočné posolstvo. Konštatoval, že ľudia v Česku majú dôvody na radosť.

Znovu odmietol dobrovoľné prijímanie migrantov

Zeman pripomenul prosperujúcu domácu ekonomiku, rastúce mzdy a nízku nezamestnanosť. Kritizoval naopak nízke verejné investície, nezmyselné dotácie či niektoré sociálne dávky. Znovu tiež odmietol dobrovoľné prijímanie migrantov do ČR, informoval spravodajský server Novinky.cz. „Bilancia je pozitívna, aj keď každá minca má dve strany,“ uviedol Zeman v súvislosti s ekonomickou situáciou.

K politickej situácii prezident podotkol, že koaličné vládnutie pochopiteľne sprevádzajú krízy. Pripomenul koaličnú roztržku medzi ČSSD a ÁNO na tému policajnej reorganizácie. Zdôraznil, že sa nepostavil na žiadnu stranu tohto sporu a snažil sa byť jeho moderátorom.

Kritizoval vedenie Európskej únie

K zahraničnej politike prezident pripomenul, že „je smutný z brexitu“. Kritizoval „neschopné, byrokratické vedenie EÚ“, ktoré podľa neho nie je ani schopné chrániť hranice EÚ, napísal server Novinky.cz.

Zeman pripomenul tiež spojitosť migračnej krízy so zhoršením bezpečnostnej situácie v Európe. V nasledujúcich dvoch rokoch by preto podľa neho nemali byť v rámci kvót do ČR prijímaní žiadni migranti.

„Nemám nič proti tomu, aby sme pomáhali na ich alebo susednom území,“ uviedla česká hlava štátu, ktorú citoval server Novinky.cz. Prezident súhlasil aj s pomocou pre Grécko a Taliansko, ktoré sa s migračnou vlnou stretávajú. Prijatie migrantov by však podľa neho mohlo v ČR vytvoriť „podhubie pre teroristické útoky“.

Na záver svojho prejavu prezident poprial ľuďom „radosť a úsmev“ a pozitívne myslenie, aby Česi neboli považovaní za najskeptickejších národ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miloš Zeman