Samovražedný atentátnik sa odpálil na trhu v Maiduguri

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boko Haram
Svedkovia informovali o viacerých výbuchoch z oblasti trhoviska v meste Baga Sola a z tábora pre ľudí utekajúcich pred násilnosťami Boko Haram. Foto: SITA/AP

MAIDUGURI 26. decembra (WebNoviny.sk) – Samovražedný atentátnik dnes zaútočil na trh s dobytkom v meste Maiduguri na severovýchode Nigérie, informovali očití svedkovia i polícia.

Polícia potvrdila smrť útočníka, ale o ďalších prípadných obetiach neinformovala. Podľa očitých svedkov utrpelo zranenia viacero ľudí. K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale má všetky znaky atentátov páchaných aktivistami islamistického hnutia Boko Haram, ktoré vzniklo práve v Maiduguri.

K útoku došlo len niekoľko dní po tom, ako nigérijský prezident Muhammadu Buhari uplynulú sobotu oznámil, že Boko Haram, ktorá v uplynulých rokoch bojovala za nastolenie islamského režimu na severovýchode Nigérie, prišla v piatok o svoju poslednú základňu.

Podľa Buhariho armáda vyhnala bojovníkov Boko Haram z tzv. Camp Zero – tábora ležiaceho v zalesnenej oblasti Sambisa. Džihádisti sú teraz podľa neho „na úteku a už nemajú žiadne miesto, kde by sa ukryli“. Buhari vo svojom príhovore označil tento úspech za „dlho očakávanú a najradostnejšiu správu“.

Ako však v tejto súvislosti upozornila agentúra AP, je stále nepravdepodobné, že by Nigéria v blízkej budúcnosti prestala byť dejiskom samovražedných bombových útokov či útokov na dediny alebo odľahlé stanovištia armády. Prívrženci Boko Haram v minulosti podnikali útoky aj v susednom Čade, Nigeri a Kamerune. Odhaduje sa, že od roku 2009 zomrelo pri útokoch týchto sunnitských fundamentalistov vyše 20 000 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať