Pitva poľského kamionistu ukázala pravdu, kedy zomrel?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Útok v Berlíne, kamión sa vrútil na vianočné trhy
Na preplnené vianočné trhy v Berlíne sa v pondelok večer vrútil neosvetlený kamión. K útoku došlo okolo 20.00 h SEČ neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg. Vodič kamióna s poľskými evidenčnými číslami najprv vyšiel od rohu ulíc Kantstrasse a Budapester Strasse na chodník, potom si to namieril k vianočným trhom, kde zdemoloval niekoľko stánkov, a následne sa vrátil na Budapester Strasse, kde zostal stáť. Berlín, 19. december 2016. Foto: Michael Kappeler/dpa via AP

VARŠAVA/ŠTETÍN 28. decembra (WebNoviny.sk) – Poľskí súdni lekári vylúčili po dnešnej pitve zavraždeného kamionistu Lukasza Urbana, ktorého telesné pozostatky prevzali poľské úrady v utorok, že by tento muž prišiel o život hodiny pred útokom na jeden z berlínskych vianočných trhov z 19. decembra. Pri ktorom použil predpokladaný atentátnik Anis Amri z Tuniska práve Poliakov kamión.

O poznatkoch z pitvy, ktorá sa uskutočnila v Štetíne, informovali dnes príslušné orgány poľskej prokuratúry dementujúc tak skoršie neoficiálne informácie najčítanejšieho nemeckého denníka Bild.

Prokurátorka Aldona Lemová zo štetínskej prokuratúry pre televízny kanál Superstacja uviedla, že môže poprieť informácie denníka Bild o tom, že 37-ročný Poliak zomrel niekoľko hodín pred útokom, a to na základe materiálov, ktoré sú k dispozícii po súdnej pitve v Poľsku. Predstaviteľka vojvodskej prokuratúry síce neuviedla presný termín skonu kamionistu, avšak zdôraznila, že v rozpore s informáciami niektorých nemeckých médií Lukasz Urban neskonal 19. decembra v popoludňajších hodinách. Ide o predbežné výsledky pitvy, ktorej definitívne závery zverejnia neskôr.

Poľského kamionistu našli po teroristickom útoku, na ktorý páchateľ využil jeho vozidlo, v kabíne vozidla bez známok života, a to so strelnou ranou na hlave a bodnými zraneniami.

V nemeckých médiách sa však objavili aj špekulácie o tom, že možno práve Poliak v posledných chvíľach života strhol ešte volant kamióna a zabránil tak väčšiemu množstvu obetí útoku. Tisíce ľudí preto podporujú iniciatívu, aby nemecký spolkový prezident Joachim Gauck udelil Poliakovi in memoriam vysoké štátne vyznamenanie – Spolkový kríž za zásluhy.

Pre jeho rodinu vyzbierali desaťtisíce libier

Poľský kamionista sa stal zároveň aj prvou obeťou páchateľa. Britský kamionista David Duncan zorganizoval na jeho počesť a na pomoc jeho rodine internetovú zbierku, ktorá doteraz vyniesla viac ako 174 500 libier. Britský vodič zradil ešte 20. decembra na platorme Gofundme osobitné konto. Jeho pôvodným cieľom bolo vyzbierať najmenej 50-tisíc libier pre pozostalých po kolegovi, ktorý po sebe zanechal manželku, 17-ročného syna a rodičov. Prvotný cieľ sa podarilo naplniť už o dva dni neskôr. O iniciatíve informovali britské, nemecké i poľské médiá.

Duncan zdôraznil, že hoci sa osobne s Poliakom nepoznal, jeho osud ním však zatriasol tak, že sa rozhodol pomôcť. Súčasne pripomenul, že si v plnom rozsahu uvedomuje, že žiadne množstvo finančných prostriedkov nenahradí blízkym stratu manžela, otca a syna, avšak môže im aspoň trochu pomôcť v ďalšom živote.

Pôvodne sa iniciátor obrátil predovšetkým na kolegov-kamionistov, medzičasom však do zbierky prispieva aj široká verejnosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anis AmriJoachim Gauck