Expanzia osád neprispeje k bezpečnosti Izraela, varuje Kerry

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
John Kerry, Benjamin Netanhaju
Zľava: Americký minister zahraničných vecí John Kerry a izraelský premiér Benjamin Netanhaju. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 28. decembra (WebNoviny.sk) – Americký minister zahraničných vecí John Kerry v stredu varoval, že rozširovanie židovských osád na Západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme, ktoré presadzuje pravicová vláda Izraela, ohrozuje riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu v podobe dvoch štátov.

Program budovania osád „definuje“ budúcnosť krajiny, vyhlásil Kerry. Americký minister vo svojom rozlúčkovom prejave vo funkcii odmietol argument, že expanzia osád prispieva k bezpečnosti Izraela.

„Ak sa Izrael rozhodne ísť cestou jedného štátu, nebude mať nikdy ozajstný mier s arabským svetom – a to môžem povedať s istotou,“ pokračoval upozorňujúc, že niektoré osady sú strategicky umiestnené, aby ich oddelenie pri riešení v podobe dvoch štátov bolo nemožné.

Obama dosiaľ neumožnil žiadnu rezolúciu

Unitárny štát by podľa neho mohol viesť k tomu, že v „segregovaných enklávach“ s obmedzenou autonómiou bude žiť 2,7 milióna Palestínčanov.

Od Spojených štátov nemožno očakávať, že by podporili program extrémistov na ktorejkoľvek strane, aby vznikol „jednotný štát“. Izraelčania a Palestínčania by v tomto štáte žili separátne, ale neboli by rovnoprávni, čo nie je v súlade s demokratickými ideálmi USA, ale ani Izraela, pokračoval Kerry.

A poznamenal, že pred minulotýždňovým schválením rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN odsudzujúcej osadnícku činnosť Izraela bola vláda amerického prezidenta Baracka Obamu jedinou vládou USA od roku 1967, ktorá neumožnila schválenie žiadnej rezolúcie, s ktorou Izrael nesúhlasil.

V protiklade s obvineniami Izraela „USA nepomáhali formulovať ani neprišli s návrhom tejto rezolúcie“, zdôraznil v stredu Kerry. Povedal, že USA sa rozhodli umožniť schválenie tejto rezolúcie, aby zostala zachovaná možnosť riešenia konfliktu v podobe dvoch štátov.

„Napriek našim najlepším snahám počas uplynulých rokov je teraz riešenie v podobe dvoch štátov vo vážnom ohrození… Nemôžeme s čistým svedomím nič nerobiť a nič nepovedať, keď vidíme, ako sa nádej na mier rozplýva,“ vyhlásil Kerry.

Kerryho vízia je skreslá proti Izraelu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil stredajší Kerryho prejav o mieri na Blízkom východe a Kerryho víziu označil za „skreslenú proti Izraelu“.

„Vyše hodiny Kerry posadnuto riešil osady a sotva sa dotkol koreňa tohto konfliktu – nesúhlasu Palestínčanov so židovským štátom,“ povedal izraelský premiér počas tlačovej konferencie naživo vysielanej v televíznom prenose, ktorou reagoval na Kerryho mierovú blízkovýchodnú víziu.

Kerryho prejav bol podľa Netanjahua „hlbokým sklamaním“ a jeho víziu považuje za protiizraelskú, uviedla kancelária premiéra v oficiálnom vyhlásení vydanom pri tejto príležitosti.

Izrael netrpezlivo čaká na Trumpov nástup

Šéf americkej diplomacie podľa Netanjahua strávil väčšinu prejavu obviňovaním Izraela a chválením palestínskych teroristov.

Izraelský minister verejnej bezpečnosti, strategických záležitostí a informácií Gilad Erdan v stredu označil Kerryho prejav za „patetický krok“, čím ďalej zvýšil napätie medzi oboma blízkymi spojencami v čase, keď sa Obama chystá na odchod z funkcie. Izraelskí predstavitelia sa netaja tým, že od jeho nástupcu Donalda Trumpa očakávajú zmenu súčasnej americkej politiky.

„Izrael sa už teší na spoluprácu so zvoleným prezidentom Donaldom Trumpom a americkým Kongresom… na zmiernení škôd napáchaných touto rezolúciou a napokon jej zrušením,“ dodal v súvislosti s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN odsudzujúcou izraelské osídľovacie aktivity na palestínskych územiach.

Palestína žiada zastavenie výstavby osád

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v reakcii na Kerryho prejav zasa vyhlásil, že jeho strana sa vráti k mierovým rokovaniam iba vtedy, ak Izrael zastaví výstavbu osád.

Abbás uviedol, že je pripravený obnoviť rokovania „v rámci konkrétneho časového plánu a v súlade s medzinárodným právom“. A to by malo zahŕňať tiež odkaz na rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN prijatú v piatok, ktorá označila židovské osady za protizákonné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaBenjamin NetanjahuDonald TrumpJohn KerryMahmúd Abbás
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov