Obama uvalil na Rusko nové sankcie, 35 diplomatov musí odísť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obama
Barack Obama v tejto súvislosti zdôraznil, že akýkoľvek zásah zahraničnej vlády do priebehu volieb v USA musí vyvolať zodpovedajúcu protireakciu. Foto: archívne, SITA/AP

WASHINGTON 29. decembra (WebNoviny.sk) – Americký prezident Barack Obama uvalil vo štvrtok na Rusko nové sankcie ako odvetu na zasahovanie do prezidentských volieb v USA prostredníctvom hakerských útokov na weby a e-mailové kontá amerických politických strán. Oznámil to vo vyhlásení Biely dom.

Americké ministerstvo zahraničných vecí súčasne nariadilo odchod 35 diplomatov z ruského veľvyslanectva vo Washingtone a konzulátu v San Franciscu. Spolu s rodinami musia opustiť územie USA v priebehu 72 hodín. Washington označil týchto diplomatov za neželané osoby, pretože konali „spôsobom, ktorý nie je v súlade s ich diplomatickým postavením“.

Obama tiež oznámil, že Rusi už nebudú mať prístup ku dvom komplexom v amerických štátoch Maryland a New York, ktoré sú majetkom ruskej vlády.

Ruskí predstavitelia popreli obvinenia Obamovej vlády, že sa ruská vláda pokúšala ovplyvniť americké prezidentské voľby. Americké tajné služby dospeli k záveru, že cieľom Ruska bolo pomôcť k víťazstvu Donaldovi Trumpovi, čo tento novozvolený americký prezident označil za absurdné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama