Putin amerických diplomatov nevyhostí, pozval ich do Kremľa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: archívne, SITA/AP

MOSKVA 30. decembra (WebNoviny.sk) – Rusko nevyhostí 35 amerických diplomatov ako odvetný krok za vyhostenie pracovníkov ruského diplomatického zboru zo Spojených štátov, uviedol v piatok ruský prezident Vladimir Putin.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov predtým oznámil, že navrhne, aby Rusko vyhostilo 35 amerických diplomatov a reagovalo tak na rovnaký krok zo strany administratívy prezidenta USA Baracka Obamu. Ten vo štvrtok oznámil, že vyhostenie ruských diplomatov je trestom za údajné ruské hackerské útoky, ktorých cieľom bolo ovplyvniť americké prezidentské voľby z 8. novembra.

Lavrovove návrhy napokon neschválil

Putin však Lavrovove návrhy napokon neschválil. „Nebudeme americkým diplomatom spôsobovať žiadne problémy. Nikoho nevyhostíme,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie Putin vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke Kremľa. Namiesto toho pozval amerických diplomatov a ich rodiny na novoročnú párty do Kremľa.

Vo vyhlásení ešte spomenul, že Rusko má právo na podniknutie odvetných krokov, ale neurobí ich. „Je poľutovaniahodné, že Obamova vláda končí svoje funkčné obdobie takýmto spôsobom. Predsa však posielam prezidentovi Obamovi a jeho rodine novoročné pozdravy,“ dodal Putin.

Američania nariadili odchod 35 Rusov

Americké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok nariadilo odchod 35 diplomatov z ruského veľvyslanectva vo Washingtone a konzulátu v San Franciscu. Spolu s rodinami musia opustiť územie USA v priebehu 72 hodín. Washington označil týchto diplomatov za neželané osoby, pretože konali „spôsobom, ktorý nie je v súlade s ich diplomatickým postavením“.

Obamova vláda podnikla tieto kroky ako odvetu za údajné ruské zasahovanie do prezidentských volieb v USA. Novozvolený americký prezident Donald Trump, ktorý doteraz chválil Putina a prisľúbil lepšie vzťahy s Ruskom, teoreticky môže po nástupe do Bieleho domu 20. januára zvrátiť kroky Obamovej exekutívy.

Na vyhostenie ruských diplomatov z USA reagoval ruský premiér Dmitrij Medvedev výrazom „RIP“ (Odpočívaj v pokoji), ktorý adresoval odchádzajúcej americkej vláde.„Je poľutovaniahodné, že Obamova vláda, ktorá začala ozdravovať naše vzťahy, končí svoje funkčné obdobie protiruským zápasom. RIP,“ napísal Medvedev na Twitteri v angličtine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaDmitrij MedvedevDonald TrumpSergej LavrovVladimir Putin