Afganci znásilnili neplnoleté dievča, deportácia im nehrozí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Znásilnenie
Obvinení nielenže dievčinu znásilnili, ale ju aj zbili a svoj ohavný čin si nakrútili na mobilný telefón. Foto: ilustračné, Thinkstock

ŠTOKHOLM 30. decembra (WebNoviny.sk) – Švédsky súd odsúdil v piatok päť afganských tínedžerov za znásilnenie neplnoletej Afganky, ale zamietol žiadosť prokurátora, aby tínedžerov po odpykaní trestov deportovali. Všetci obžalovaní aj obeť boli neplnoleté osoby bez sprievodu dospelého, ktorí požiadali vo Švédsku o azyl.

Štyria z piatich tínedžerov dostali jeden rok a tri mesiace väzenia v zariadení pre mladistvých. Piaty odsúdený, 16-ročný chlapec, dostal trest 13 mesiacov za mrežami. Verdikty vyhlásil okresný súd v meste Uppsala severne od metropoly Štokholm.

Svoj skutok si nepamätajú

Odsúdili ich za to, že koncom októbra násilím odviedli obeť, ktorá bola vo veku pod 15 rokov, do zalesnenej oblasti na okraji Uppsaly a tam ju znásilnili. Časť priebehu napadnutia, počas ktorého obeť páchatelia aj zbili, si nakrútili na mobilný telefón. Dievča tiež ohrozovali nožom.

Piatim odsúdeným nariadili zaplatiť odškodné 250-tisíc švédskych korún (26.400 eur) obeti, ktorej totožnosť súd nezverejnil, aby ju chránil. Odsúdení pred napadnutím konzumovali alkohol a niekoľkí z nich uviedli, že boli príliš opití a incident si nepamätajú. Motív útoku nie je jasný.

Súd podľa svojho vyhlásenia vzal do úvahy skutočnosť, že všetci piati páchatelia boli vo veku do 18 rokov a že bezpečnostná situácia v Afganistane sa zhoršila, preto zamietol žiadosť prokurátora o deportáciu odsúdených.

Počet žiadateľov o azyl prudko klesol

Švédsko zaregistrovalo v roku 2015 rekordných 163-tisíc žiadostí o azyl, vrátane 34.500 žiadostí neplnoletých osôb bez sprievodu dospelého – väčšinu osôb z tejto kategórie tvorili Afganci.

Nával uchádzačov o azyl vyvolal v krajine debatu o migrácii. Švédsko odvtedy sprísnilo pohraničné kontroly, podpísalo s Kábulom dohodu o navracaní migrantov do vlasti a presunulo svoju pozornosť na začleňovanie prichádzajúcich do spoločnosti.

Celkový počet žiadateľov o azyl v období od januára do novembra prudko klesol na takmer 27-tisíc, oznámil Švédsky úrad pre migráciu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať