Obrazom: Svet vítal nový rok veľkolepými ohňostrojmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Svet veľkolepými ohňostrojmi vítal nový rok 2017
Vítanie Nového roka 2017 vo filipínskej Manile. Foto: SITA/AP

SYDNEY 31. decembra (WebNoviny.sk) – Tichomorské ostrovné štáty Kiribati a Samoa v sobotu ako prvé na svete privítali príchod nového roka 2017. Nový rok sa začal o 11.00 h SEČ na Kirimati, najvýchodnejšom koralovom atole štátu Kiribati, ktorý sa rozprestiera v dĺžke približne 4000 kilometrov v troch časových pásmach.

Obrazom: Svet vítal Nový rok 2017

Oslavy nového roka v rovnakom čase odštartovali aj v meste Apia, metropole republiky Samoa, ktorá sa v roku 2011 vyškrtnutím jedného dňa posunula do iného časového pásma. Dostala sa tým medzi krajiny, ktoré privítali nový rok ako prvé na svete, a nie – ako dovtedy – posledné.

Medzi poslednými privítajú príchod nového roka 2017 obyvatelia havajskej metropoly Honolulu, kde sa o 11.00 h SEČ začal ešte len 31. december.

Veľkolepý ohňostroj v Sydney

Najväčšie austrálske mesto Sydney privítalo nový rok 2017 tradične veľkolepými oslavami. V sydneyskom prístave okolo mosta Harbour Bridge sa aj tentoraz zhromaždili státisíce ľudí. Množstvo z nich prišlo už niekoľko hodín vopred, aby získalo najlepšie miesta na sledovanie ohňostroja.

https://www.youtube.com/watch?v=K2tZcSNnNLY

Oslavy vyvrcholili o polnoci miestneho času (14.00 h SEČ) veľkolepou svetelnou šou a ohňostrojom, na ktorý sa použilo sedem ton pyrotechniky a stál v prepočte približne 4,7 milióna eur. Vrcholom osláv boli pocty hudobníkom Princovi a Davidovi Bowiemu, ktorí zomreli tento rok.

Oslavy sprevádzali aj tentoraz prísne bezpečnostné opatrenia. Ulice okolo prístavu boli uzavreté pre dopravu a hliadkovalo v nich viac ako 2000 policajtov v uniformách i v civile.

Vítanie nového roka v Tokiu a Číne

Sydney vďaka svojej polohe neďaleko dátumovej hranice oslavuje nový rok ako jedna z prvých svetových metropol a pýši sa najväčšími novoročnými oslavami v celom regióne.

O dve hodiny skôr než v Sydney privítali nový rok na Novom Zélande. Hlavné oslavy sa konali v najväčšom meste Auckland, kde päťminútový ohňostroj vytvorený z 500 kilogramov pyrotechniky odpálili z tamojšej televíznej veže Sky Tower. O hudobnú stránku osláv a laserovú šou sa postaral DJ Max Key, syn bývalého premiéra Johna Keya.

Po Sydney o 16.00 h SEČ privítali nový rok v Tokiu a ďalších japonských mestách. O hodinu neskôr vítala rok 2017 Čína a jej vyše 1,3 miliardy obyvateľov, ktorá je jediným časovým pásom.

https://www.youtube.com/watch?v=tEu7TuXbBes

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať