Sýrski povstalci pohrozili odstúpením od prímeria

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sýria
Foto: The New Syrian Army via AP

BEJRÚT 31. decembra (WebNoviny.sk) – Sýrske povstalecké skupiny pohrozili v sobotu odstúpením od platného prímeria sprostredkovaného Ruskom a Tureckom. Obvinili pritom sýrsku armádu z opakovaného porušovania dohodnutého pokoja zbraní.

„Pokračujúce nedodržiavanie prímeria zo strany režimu, ako aj bombardovanie a pokusy o útoky na oblasti pod kontrolou revolučných frakcií, môžu spôsobiť to, že dohoda o prímerí prestane platiť,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísali viaceré povstalecké skupiny.

Sýrska armáda a jej spojenci sa podľa signatárov vyhlásenia stále usilujú o obsadenie ďalších území, a to hlavne v oblastiach severozápadne od hlavného mesta Damask. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne však dnes rovnako ako v piatok vyhlásilo, že prímerie sa prevažne dodržiava a že dochádza len k izolovaným prípadom jeho porušovania.

Najnovšie prímerie vstúpilo do platnosti o polnoci z 29. na 30. decembra. Ak vydrží, budú v januári nasledovať mierové rokovania medzi sýrskou vládou a opozičnými skupinami, ktoré by sa mali konať v Kazachstane.

Dohoda o zastavení paľby sa nevzťahuje na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS). Ohľadne druhej veľkej džihádistickej organizácie Fatah aš-Šám, donedávna otvorene napojenej na al-Káidu, panujú v tomto smere nejasnosti. Podľa sýrskej armády sa na ňu prímerie nevzťahuje, podľa viacerých povstaleckých veliteľov však áno, píše agentúra Reuters.

Predchádzajúce dve tohtoročné dohody o prímerí v Sýrii sprostredkovali Spojené štáty a Rusko, obe však v priebehu niekoľkých týždňov stroskotali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať