Ruskí hackeri prenikli do elektrárenskej spoločnosti v USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Elektrina, elektrický stĺp
Foto: ilustračné, Thinkstock

WASHINGTON 31. decembra (WebNoviny.sk) – V počítači elektrárenskej spoločnosti Burlington Electric pôsobiacej v americkom štáte Vermont sa našiel škodlivý program (malware), ktorý tam mali zanechať ruskí hackeri. Program však nebol aktivovaný a nespôsobil žiadne škody, no poukázal na „zraniteľnosť“ americkej energetickej siete, napísal v piatok denník Washington Post.

Reakciu Obamu na útoky

Spoločnosť Burlington Electric na svojej webovej stránke oznámila, že malware sa našiel na jedinom notebooku. Ten nebol pripojený k rozvodnej sieti a bol okamžite „izolovaný“. Firma ďalej uviedla, že preverila všetky počítače v systéme po tom, čo na škodlivý program upozornilo vo štvrtok elektrárenské spoločnosti v USA ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť vydali vo štvrtok spoločnú správu o operácii ruských hackerov nazvanej Grizzly Steppe, ktorá bola počas uplynulých dvoch rokoch zameraná voči jednotlivcom aj inštitúciám v USA. Terčom útoku bol podľa tejto správy aj počítačový systém Demokratickej strany. Hackerské útoky mali pokračovať aj po novembrových prezidentských voľbách.

Reakciu Obamu na útoky

Americké tajné služby obvinili Moskvu, že takýmito útokmi zasiahla do volebnej kampane a ovplyvnili ju v prospech republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa, ktorý voľby nakoniec vyhral. V reakcii na útoky odchádzajúci americký prezident Barack Obama vo štvrtok rozhodol o vyhostení 35 ruských diplomatov. Ruský prezident Vladimir Putin podobné odvetné opatrenie odmietol, čo Trump označil za „vynikajúci krok“.

Agentúra DPA pripomenula, že obvinenia tajných služieb sa dajú len ťažko nezávisle overiť, pretože neposkytli k dispozícii žiadne dôkazy. Jednoznačné pripísanie útokov konkrétnej krajine alebo určitej skupine hackerov je podľa odborníkov vo väčšine prípadov pomocou konvenčných metód takmer nemožné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaVladimir Putin