Našli odtlačky prstov útočníka z istanbulského klubu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Muž vtrhol do klubu v Istanbule a spustil paľbu
Pri útoku v slávnom nočnom klube Reina v Istanbule zahynuli desiatky ľudí. V čase útoku bolo v klube niekoľko stoviek návštevníkov. Útočil muž v kostýme Santa Clausa, ktorý hovoril po arabsky. Istanbul, 1. január 2017. Foto: IHA via AP

ISTANBUL 2. januára (WebNoviny.sk) – Útočník z istanbulského nočného klubu Reina, ktorý tam počas silvestrovskej noci pripravil o život desiatky ľudí, vystrelil dovedna viac ako 180 rán, pričom vyprázdnil šesť zásobníkov automatickej zbrane. Informoval o tom v pondelok denník Hürriyet s odvolaním sa na poznatky vyšetrovateľov.

Obrazom: Útok v istanbulskom klube

Nemenovaný expert na boj proti terorizmu pre rovnaké periodikum uviedol, že útočník zanechal dojem, ako by mal za sebou vojenský výcvik. Očití svedkovia hovorili o tom, že ozbrojenec, po ktorom sa naďalej intenzívne, avšak zatiaľ neúspešne pátra, likvidoval ľudí ležiacich na podlahe cielenými výstrelmi do hlavy.

Panika v dave mu umožnila ujsť

Panika, ktorá v zariadení vypukla, mu potom umožnila vyčistiť zbraň, prezliecť sa a opustiť miesto činu vozidlom taxislužby. Taxikárovi potom pri vystupovaní útočník povedal, že nemá peniaze na zaplatenie cesty. Už do okolia dejiska útoku sa páchateľ prepravil podľa doteraz známych informácií vozidlom taxislužby. Vystúpil v okolí klubu Reina, aby si tam po niekoľkých minútach behu vystrieľal cestu do zariadenia, kde spôsobil masaker.

Bilancia útoku, ku ktorému sa prihlásili džihádisti z tzv. Islamského štátu, činí aktuálne najmenej 39 mŕtvych a ďalšie desiatky zranených, medzi ktorými sú aj osoby bojujúce ešte o holý život. Samotný útočník, ktorý pravdepodobne pochádza zo strednej Ázie – Uzbekistanu alebo Kirgizska, je zrejme naďalej na úteku.

Našli odtlačky prstov páchateľa

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuš v pondelok nevylúčil ďalšie predĺženie výnimočného stavu v krajine, ktorý by mal skončiť v noci zo 16. na 17. januára. Ako vyhlásil v Ankare, výnimočný stav potrvá dovtedy, kým to bude potrebné.

V Turecku, kde došlo v polovici júla k zmarenému pokusu o štátny prevrat, predĺžili následne vyhlásený výnimočný stav už v októbri o ďalších 90 dní. Podpredseda tureckej vlády súčasne informoval, že vyšetrovatelia teroristického útoku na nočný klub Reina v Istanbule, by čoskoro mali poznať identitu páchateľa na úteku, pretože sa našli jeho odtlačky prstov.

Periodikum Sabah prinieslo v pondelok večer informáciu o zadržaní ďalších štyroch podozrivých v súvislosti so spomínaným útokom. Celkový počet zadržaných podozrivých zo spoluúčasti na tejto teroristickej akcii sa tak zvýšil už na 12.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia