Video: Kubánci si uctili Fidela Castra vojenskou prehliadkou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kubánci si uctili Fidela Castra vojenskou prehliadkou
Kubánske vojačky počas vojenskej prehliadky. Havana, 2. januára 2016. Foto: SITA/AP

HAVANA 3. januára (WebNoviny.sk) – Nedávno zosnulého revolučného vodcu Fidela Castra si Kuba v pondelok uctila vojenskou prehliadkou v uliciach hlavného mesta Havana, pripomínajúcou 58. výročie príchodu geríl pod jeho vedením do mesta Santiago de Cuba.

Pripomenuli si aj vylodenie Castrovej skupiny

Kubánci si tiež pochodom pripomenuli 60. výročie vylodenia Castrovej skupiny na Kube, ktoré pripadlo už na 2. decembra, vzhľadom na Fidelovo úmrtie však boli oslavy odložené.

Na pondelňajšej prehliadke sa zúčastnilo približne 3000 pionierov, ktorých pozdravil brat zosnulého vodcu, prezident Raúl Castro. Predsedníčka kubánskej Federácie univerzitných študentov Jennifer Bellová vystúpila s príhovorom, pričom vyhlásila, že Kuba bude napredovať bez toho, aby sa vzdávala svojich princípov.

Pre jedných to bol hrdina, pre iných tyran

Fidel Castro zomrel 25. novembra vo veku 90 rokov. Jeho takmer 50-ročné pôsobenie na čele kubánskeho vedenia je vnímané rôzne: Zatiaľ čo pre niektorých ľudí je hrdinom, ktorý oslobodil Kubu a pomáhal jej rozvíjať sa, iní ho považujú za tyrana potláčajúceho opozíciu a upierajúceho Kubáncom základné demokratické práva.

Kubánske národné zhromaždenia schválilo koncom decembra zákon, ktorý zakazuje stavať pamätné sochy a pomenúvať verejné miesta po zosnulom vodcovi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Fidel CastroRaúl Castro