Amri bol určite páchateľom, Nemci sa odvolávajú na dôkazy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Berlin
Na preplnené vianočné trhy v Berlíne sa v pondelok večer vrútil neosvetlený kamión. Foto: SITA/AP

KARLSRUHE 4. januára (WebNoviny.sk) – Nemecká Spolková prokuratúra považuje 24-ročného Tunisana Anisa Amriho, ktorého zastrelili na predmestí Milána krátko pred vianočnými sviatkami talianski policajti, za nespochybniteľného páchateľa teroristického útoku kamiónom na jeden z vianočných trhov v Berlíne z 19. decembra. Povedala to v stredu v Karlsruhe jej hovorkyňa Frauke Köhlerová.

Podľa jej slov Amri spáchal spomínaný útok, čo naznačujú doterajšie poznatky vyšetrovateľov. Teraz je predmetom vyšetrovania, či niekto ďalší vedel o jeho konkrétnych plánoch a či existujú osoby, ktoré mu pomáhali. Pri útoku v Berlíne prišlo o život 12 ľudí a vyše 50 utrpelo zranenia.

Do kamery zdvihol ukazovák

Hovorkyňa ďalej uviedla, že Amriho zachytila priamo po čine jedna z bezpečnostných kamier neďaleko železničnej stanice ZOO. Atentátnik si to aj uvedomoval, pretože do kamery ukázal zdvihnutý ukazovák, čo je pozdrav používaný obvykle stúpencami tzv. Islamského štátu.

Obrazom: Útok v Berlíne, kamión sa vrútil na vianočné trhy

Pôvodný vodič uneseného poľského kamióna Lukasz Urban, ktorého našli v kabínke vozidla mŕtveho, zomrel na následky strelného zranenia po výstrele na mieste nachádzajúcom sa niekoľko kilometrov od miesta činu, kde vozidlo parkovalo pred samotným útokom. V čase činu sa v kabínke nenachádzala žiadna ďalšia osoba. Vyplýva to z poznatkov vyšetrovateľov, uviedla Köhlerová.

Potvrdila aj informáciu talianskej polície, že Amri použil rovnakú strelnú zbraň pri vražde poľského kamionistu, ako aj pri prestrelke s talianskymi policajtmi.

V predvečer útoku sa stretol s komplicom

Na 26-ročného Tunisana, ktorý mohol byť jednou z kontaktných osôb Amriho, vydali nemecké úrady zatykač, avšak z dôvodu podvodov pri získavaní sociálnych dávok, na čo použil rôzne totožnosti. Podozrenie, že mohol byť zasvätený do plánov útoku, sa nepodarilo preukázať natoľko, aby to v tejto súvislosti stačilo na vydanie zatykača, informovala hovorkyňa.

Spomínaného muža predbežne zadržali pri utorkovej razii v jednej z berlínskych ubytovní pre utečencov. Obaja Tunisania sa v predvečer útoku stretli v istej reštaurácii a absolvovali tam intenzívny rozhovor, uviedla Spolková prokuratúra. Zaistené boli aj komunikačné prostriedky, ktoré sú teraz predmetom skúmania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia