Pápež vyzval veriacich, aby Boha nehľadali 'v palácoch'

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pápež
Pápež František počas omše v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne. Foto: SITA/AP

VATIKÁN 6. januára (WebNoviny.sk) – Pápež František vyzval veriacich, aby hľadali Boha „na okraji spoločnosti, nie v palácoch“. Apeloval tiež, aby sa neobávali „zmien, ktoré chceme a ktoré potrebujeme“, a zasadili sa za ne.

František v piatok slávil omšu pri príležitosti sviatku Zjavenia Pána, známeho aj ako sviatok Troch kráľov. Ústrednou témou sviatku je udalosť, keď traja mudrci z východu prišli do Betlehema, aby sa poklonili novonarodenému Ježišovi a priniesli mu svoje dary – zlato, kadidlo a myrhu. Podľa Biblie troch mudrcov k Ježišovi priviedlo svetlo betlehemskej hviezdy.

Pápež vo svojich príhovoroch počas vianočných sviatkov zdôrazňoval, že miestom Ježišovho narodenia bola skromná maštaľ, a v tejto súvislosti kriticky poukazoval na to, že cirkev sa uzavrela do seba, so svojím bohatstvom a dosiahnutými úspechmi. Ide o posolstvo, ktoré pápež pripomína od začiatku svojho pontifikátu, keď poukazuje na tých ľudí v cirkvi, ktorí viac broja za pravidlá a kresťanskú morálku ako za dosiahnutie Božej milosti.

Pápež kritizoval tých, ktorí „chcú kontrolovať všetko a všetkých“ a obávajú sa všetkého, čo je nové, „čo spochybňuje naše istoty a naše pravdy, náš spôsob lipnutia na tomto svete a tomto živote.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František