Na sýrskom trhovisku vybuchla bomba, desiatky ľudí zomreli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Výbuch bômb v Nigérii spôsobil peklo
V centre nigérijského mesta Jos odpálili neznámi útočníci dve bomby uložené v automobiloch na rušnej autobusovej stanici a trhovisku. Z výbuchov upodozrievajú nábožensko-extrémistickú skupinu Boko Haram. Foto: ilustračné, SITA/AP

DAMASK 7. januára (WebNoviny.sk) – Najmenej 43 ľudí v sobotu zabil a desiatky ďalších zranil výbuch cisternového kamiónu naloženého výbušninami na rušnom trhovisku v meste Azáz na severe Sýrie, neďaleko hraničného priechodu s Tureckom. Informovali o tom záchranári a ľudskoprávna monitorovacia skupina Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán povedal, že medzi zabitými je aj šesť opozičných bojovníkov. Podľa jeho slov vybuchol cisternový kamión, čo vysvetľuje obrovský výbuch a vysoký počet obetí.

Iné skupiny aktivistov, vrátane centra Azáz Media, uvádzajú najmenej 50 mŕtvych s tým, že záchranné operácie a pátranie po obetiach pokračovali najmenej dve hodiny po výbuchu. Podľa SOHR cisternový kamión explodoval v blízkosti miestneho súdu. Mediálny aktivista Baha Halábí, ktorý zbieral informácie od ľudí v Azáze, povedal, že svedkovia videli množstvo neidentifikovaných tiel. Na internete sa objavili snímky, na ktorých vidno obrovský oblak čierneho dymu stúpať nad trhovisko.

Do Azázu sa v poslednom období nasťahovalo mnoho povstalcov i radových civilistov, ktorí boli v druhej polovici minulého roka počas mohutnej ofenzívy vládnych vojsk vypudení z Aleppa. Mesto Azáz ovládajú oddiely sýrskych povstalcov, z ktorých mnohí sú zapojení aj do Tureckom podporovaných bojových operácií proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v neďalekej provincii Aleppo.

K zodpovednosti za dnešný bombový útok sa bezprostredne nikto neprihlásil, ale Islamský štát často útočí vozidlami naloženými výbušninami na zariadenia svojich protivníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia