Terorista vrazil nákladiakom do davu pri obľúbenej promenáde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Útok v Jeruzaleme
Dostrieľané čelné sklo na kamióne, ktorý zabíjal vo východnom Jeruzaleme. Foto: SITA/AP

TEL AVIV 8. januára (WebNoviny.sk) – Štyria ľudia zahynuli a najmenej 13 ich bolo zranených, keď v nedeľu vo východnom Jeruzaleme nákladné auto vrazilo do skupiny chodcov. Obeťami sa stali tri ženy a jeden muž, všetci vo veku okolo 20 rokov.

Viac o teroristickom útoku v Jeruzaleme:

Zverejnili video z teroristického útoku v Jeruzaleme

Polícia tento čin označila za teroristický útok. Dodala, že „terorista bol neutralizovaný“. Podľa polície vodič náhle stočil nákladné auto k skupine izraelských vojakov, ktorí práve vystupovali z autobusu. Incident sa odohral vo východnom Jeruzaleme, v blízkosti obľúbenej promenády s výhľadom na Staré mesto. Auto, ktoré vrazilo do chodcov, malo izraelské evidenčné číslo.

Pod nákladným autom zostalouväznených viacero zranených

Izraelský denník Jediot achronot na svojej webovej stránke zverejnil videozáznam útoku, z ktorého vyplýva, že vodič kamiónu vo veľkej rýchlosti zámerne zišiel z cesty a narazil do skupiny ľudí – vojakov -, práve vystupujúcich z autobusu. Následne sa auto na priľahlej ceste niekoľkokrát otočilo okolo svojej osi a potom ešte raz zacúvalo na miesto, kde po prvom nájazde zostali ležať mŕtvi a zranení. Páchateľa zastrelili na mieste činu.

Podľa denníka Times of Israel mladí vojaci boli v Jeruzaleme na zájazde, ktorý bol súčasťou iniciatívy zameranej na poznávanie významných historických miest.

Nedeľňajší útok patrí k najzávažnejším vo viac ako rok trvajúcej vlne násilností, v ktorej Palestínčania na Izraelčanov útočia zo strelných zbraní, nožmi či zámerným vrazením autom do skupiny ľudí. Incident je po troch mesiacoch prvým, ktorý si vyžiadal aj obete z izraelských radov.

Záchranári, ktorí zasahovali na mieste, sa pre izraelské médiá vyjadrili, že útok bol najbrutálnejší spomedzi všetkých podobných, aké doteraz v Jeruzaleme zažili. Pod nákladným autom zostalo totiž uväznených viacero zranených, ktorých potom museli vyslobodzovať.

Turistická sprievodkyňa Lea Schrieberová, ktorá bola svedkom udalosti, popísala, že počula krik zranených a videla nákladné auto, ako cúva a znova naráža do skupiny už zranených vojakov.

Pochvalné slová Hamasu

K útoku sa pochvaľne vyjadrilo palestínske hnutie Hamas, ale k zodpovednosti za tento čin sa nepriznalo. Hovorca Hamasu označil útok za „hrdinský“ a povzbudzoval aj iných Palestínčanov, aby konali podobne a „vystupňovali svoj odpor“ voči Izraelu.

Podľa hovorcu útok svedčí o tom, že vlna palestínskych násilností sa neskončila, aj keď v poslednom období utíchla. Spresnil, že táto forma odporu voči Izraelu môže utíchnuť, zmierniť sa, ale „nikdy sa neskončí“. Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že hnutie Hamas, ktoré spravuje palestínske pásmo Gazy, volá po zničení Izraela.

Jeruzalemský starosta Nir Barkat vyzval spoluobčanov na opatrnosť, ale apeloval na nich, aby sa útokom nenechali odradiť od svojho obvyklému spôsobu života.

Útok bezprostredne odsúdil americký veľvyslanec v Izraeli, ako aj osobitný koordinátor pre mierový proces na Blízkom východe Nickolay Mladenov, ktorý na svojom konte na sociálnej sieti Twitter napísal, že takýto útok nemožno ničím ospravedlniť, ani zdôvodniť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia