K útoku v Jeruzaleme sa hlási neznáma palestínska skupina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Izrael
Vodič kamiónu vo veľkej rýchlosti zámerne zišiel z cesty a narazil do skupiny ľudí Foto: SITA/AP

TEL AVIV 9. januára (WebNoviny.sk) – K nedeľňajšiemu útoku nákladným autom vo východnom Jeruzaleme, ktorý si vyžiadal štyri obete na životoch a 17 zranených, sa prihlásila doteraz neznáma palestínska skupina.

V arabských sociálnych sieťach tak učinilo zoskupenie, ktoré si hovorí Skupiny mučeníkov Baháu Aljána. Uvádza, že jeho členmi sú Palestínčania bez zahraničných kontaktov, ktorí boli aktívni už v minulosti a sú pripravení spáchať ďalšie útoky aj v budúcnosti.

Nie je to prvá operácia, ktorú uskutočnili naše skupiny… Vlna ďalších akcií zameraných na obranu nášho Jeruzalema a odvetu za našich mučeníkov a uväznených bude nasledovať,“ hovorí sa v zverejnenom vyhlásení.

Pravosť tohto dokumentu sa zatiaľ nepodarilo overiť, skupina s týmto názvom sa zatiaľ na verejnosti neobjavila.

Nový typ útoku osamelých vlkov

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil predtým teroristický akciu v Jeruzaleme za „nový typ útoku“. „Útočia na nás osamelí vlci, ktorí sa v zlomku sekundy inšpirujú a hneď aj rozhodnú niečo podniknúť, v tomto prípade zaútočiť autom,“ povedal Netanjahu v nemocnici, kde navštívil vojakov zranených pri tomto útoku. Dodal, že Izrael robí opatrenia, aby bol v budúcnosti na podobné akcie pripravený. Informoval o tom izraelský rozhlas.

Jedným z konkrétnych opatrení, ako zabrániť podobným útokom, bude umiestnenie betónových zábran na autobusových zastávkach v Predjordánsku a v Jeruzaleme, povedal Netanjahu.

V Jeruzaleme začali budovať takéto ochranné zábrany už v decembri 2015 po útoku autom na ľudí na zastávke, pripomenuli noviny Times of Israel. Netanjahu tiež povedal, že pri podobných útokoch pomáhajú rýchle reakcie civilistov a vojakov, aby sa zabránilo ďalším škodám. Pochválil pritom viacerých vojakov a dôstojníka bezpečnostných síl za ich reakcie v nedeľu.

Izrael nevydá rodine telo útočníka

Bezpečnostný kabinet izraelskej vlády rozhodol v nedeľu večer o sérii trestnoprávnych opatrení vrátane možnosti administratívne zadržať sympatizantov Islamského štátu, napísali noviny Times of Israel. Rozhodol tiež, že nevydá rodine telo útočníka a že čo najrýchlejšie zbúra jeho domov.

Izraelská polícia zatkla po nedeľňajšom útoku deväť ľudí, päť z nich boli rodinní príslušníci útočníka.

Zo zverejneného videozáznamu vyplýva, že vodič nákladného auta vo veľkej rýchlosti zámerne zišiel z cesty a narazil do skupiny vojakov vystupujúcich z autobusu. Následne sa auto na priľahlej ceste niekoľkokrát otočilo okolo svojej osi a potom ešte raz zacúvalo na miesto, kde po prvom nájazde zostali ležať mŕtvi a zranení. Páchateľa zastrelili na mieste činu.

https://www.youtube.com/watch?v=QnisVikngXs

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Benjamin Netanjahu