Taliban zverejnil video s unesenými a odkazom pre Trumpa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Taliban
Video zaslali militanti médiám prostredníctvom svojho hovorcu. Nahrávka zrejme vznikla z 1. januára.

KÁBUL 12. januára (WebNoviny.sk) – Afganské fundamentalistické hnutie Taliban zverejnilo v stredu video s dvojicou vysokoškolských pedagógov z USA a Austrálie, ktorých títo militanti uniesli vlani v Afganistane.

Američan Kevin King a Austrálčan Timothy Weekes učili na Americkej univerzite v Afganistane so sídlom v Kábule. Bojovníci hnutia Taliban prezlečení za príslušníkov bezpečnostných zložiek sa ich zmocnili vlani v auguste. Ozbrojenci mužov uniesli priamo z auta neďaleko komplexu univerzity.

Americké bezpečnostné zložky v Afganistane sa pedagógov ešte v tom istom mesiaci pokúsili bez úspechu oslobodiť, uviedol v septembri Pentagón. Zverejnené video je od ich zmiznutia prvým dôkazom o pobyte mužov v zajatí.

Video zaslali militanti médiám prostredníctvom svojho hovorcu. Nahrávka zrejme vznikla z 1. januára. Dvojica neoholených a bledo pôsobiacich mužov na ňom v mene svojich únoscov žiada budúceho prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa, aby ich vymenil za iných väzňov.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mark Toner pre agentúru AP potvrdil, že úrady sa už zverejneným materiálom zaoberajú a preverujú jeho dôveryhodnosť. Prípad však nekomentoval. Oficiálne vyjadrenie k tejto nahrávke nateraz neposkytlo ani austrálske ministerstvo zahraničných vecí.

Taliban video shows American, Australian captives https://t.co/gTr2Ad68lj pic.twitter.com/eb5OgnfxBv— USA TODAY Multimedia (@usatodayvideo) 11. januára 2017

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Trump