Nemci podporujú manželstvá homosexuálov, diskriminácia trvá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Homosexualita
Foto: SITA/AP

BERLÍN 15. januára (WebNoviny.sk) – Vládou objednaná štúdia ukázala širokú podporu občanov Nemecka pre homosexuálne manželstvá, ale takisto upozornila, že v spoločnosti ešte pretrváva diskriminácia homosexuálov aj bisexuálov.

Podľa údajov zverejnených Spolkovým protidiskriminačným úradom 83 percent účastníkov prieskumu uviedlo, že ľuďom rovnakého pohlavia by mali povoliť uzatvárať manželstvá.

Podpora rovnosti v otázke manželstva nikdy nebola vyššia. To ukazuje, že spoločnosť výrazne predbehla politiku,“ vyhlásila v Berlíne šéfka úradu Christine Lüdersová.

V súčasnosti dvojice osôb rovnakého pohlavia nemôžu v Nemecku uzatvárať manželstvá, ale môžu nadobudnúť väčšinu práv zaručených zosobášeným dvojiciam tak, že vstúpia do tzv. registrovaného partnerstva. Kým väčšina opýtaných to pokladá za diskriminačné, telefonický prieskum takisto odhalil homofóbne postoje v nemeckej spoločnosti.

Okolo 38 percent respondentov uviedlo, že sa cítili nepríjemne, keď videli dvoch mužov prejavovať si jeden druhému náklonnosť na verejnosti, pričom 12 percent opýtaných vyhlásilo, že byť homosexuál je „neprirodzené“. Okrem toho 40 percent opýtaných povedalo, že by im nebolo príjemné, keby sa ich syn alebo dcéra otvorene prihlásili k homosexualite.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať