Srbi chcú podľa Thaciho anektovať časť Kosova ako Rusi Krym

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hashim thaci
Kosovský premiér Hashim Thaci Foto: SITA/AP

PRIŠTINA 16. januára (WebNoviny.sk) – Srbsko chce ovládnuť časť územia na severe Kosova, rovnako ako Rusko v roku 2014 anektovalo Krym patriaci Ukrajine. Vyhlásil to v pondelok kosovský prezident Hashim Thaci (na snímke) v súvislosti s kauzou srbského vlaku zadržaného na hraniciach Kosova.

Špeciálne jednotky kosovskej polície v sobotu nevpustili cez hranice vlak smerujúci z Belehradu pomaľovaný srbskými národnými farbami a s nápisom „Kosovo je Srbsko“.

Podľa kosovského prezidenta mal byť tento „provokatérsky“ vlak pre Srbsko zámienkou, aby mohlo vojensky zasiahnuť a anektovať severnú oblasť Kosova. V nej žije okolo 50.000 etnických Srbov, ktorí odmietajú uznať nezávislosť Kosova a chcú byť opäť pod správou Belehradu.

„Srbsko má v úmysle využiť tento vlak, ktorý bol dotovaný Ruskom, aby najprv severnú oblasť Kosova zabralo a potom … pripojilo k Srbsku, podľa krymského modelu,“ povedal Thaci v rozhovore pre Reuters.

Vo svojom vyjadrení narážal na ukrajinský polostrov Krym, kde žije množstvo etnických Rusov, ktorí po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 namiesto novovzniknutej nezávislej vlády v Kyjeve naďalej pociťovali lojalitu k Moskve. Srbský prezident Tomislav Nikolič v súvislosti so sobotným incidentom obvinil kosovské vedenie z podnecovania vojnového konfliktu.

Srbsko naďalej neuznáva suverenitu Kosova, svojej bývalej provincie, ktorá v roku 2008 jednostranne vyhlásila samostatnosť. Vyše 90 percent populácie Kosova tvoria obyvatelia albánskeho pôvodu. Suverenitu Kosova uznali USA a väčšina členských krajín EÚ. Srbsko, Rusko, ani Slovensko kosovskú nezávislosť dosiaľ neuznali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Hashim ThaciTomislav Nikolič