Obama zmiernil trest pre bývalého informátora WikiLeaks

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bradley manning
Chelsea Manningová. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 18. januára (WebNoviny.sk) – Dosluhujúci americký prezident Barack Obama rozhodol o zmiernení trestu pre Chelsea Manningovú, odsúdenú na 35 rokov väzenia za zverejnenie tajných dokumentov stránke WikiLeaks. Oznámil to v utorok Biely dom s tým, že Obama ju zaradil na zoznam medzi 273 osôb, ktorým udelil milosť alebo zmiernil trest.

Informátora WikiLeaks, už niekoľko rokov vystupujúceho pod ženským menom Chelsea Manningová, prepustia z väzenia 17. mája.Manningová (29) oficiálne požiadala o skrátenie trestu 10. novembra, po dvoch pokusoch o samovraždu v priebehu niekoľkých mesiacov. Podľa svojho právneho zástupcu trpí ťažkými depresiami.

V súvislosti so žiadosťou o skrátenie trestu Manningová priznala zodpovednosť za svoje činy a označila ich za nesprávne. Svoje konanie zdôvodnila vnútorným zmätkom, ktorý spôsobili jej problémy s rodovou identifikáciou.Bradley Manning bol obvinený z úniku viac ako 700 000 utajovaných dokumentov amerických ministerstiev zahraničných vecí a obrany a v roku 2013 ho odsúdili na 35 rokov väzenia.

V tom istom roku oznámil svoj zámer podstúpiť operáciu na zmenu pohlavia a žiadal, aby ho oslovovali ženským menom Chelsea. Vlani mu vedenie kansaskej väznice Fort Leavenworth povolilo začať s hormonálnou liečbou zameranou na zmenu pohlavia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaBradley Manning
Firmy a inštitúcie WikiLeaks