Video: Rusko sa rozlúčilo s členmi súboru Alexandrovci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rusko sa rozlúčilo s členmi súboru Alexandrovci
Na rozlúčkových obradoch sa deň zúčastnili aj viacerí politickí predstavitelia. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA/MOSKVA 18. januára (WebNoviny.sk) – Rozlúčka s členmi ruského armádneho umeleckého súboru Alexandrovci, ktorí zahynuli vlani 25. decembra pri leteckej havárii blízko mesta Soči, sa tento týždeň uskutočnila vo forme troch obradov. Na Federálnom vojenskom cintoríne v meste Mytišči pri Moskve pochovali v pondelok 49 z celkovo 68 usmrtených členov a zamestnancov tohto umeleckého telesa.

Na rozlúčkových obradoch sa v ten deň zúčastnili viacerí politickí predstavitelia – vrátane ruského ministra obrany Sergeja Šojgu, ministra dopravy Maxima Sokolova a predsedníčky hornej komory parlamentu Valentiny Matvijenkovej -, ale aj velitelia jednotlivých zložiek armády a parlamentní poslanci, informovala dnes PR agentúra ACCESS Production. Ešte v sobotu sa konala v Moskve posledná rozlúčka s vedúcim súboru Valerijom Chalilovom. Jej miestom bola Katedrála Zjavenia Pána v mestskej časti Jelochovo.

„Rakvy zosnulých boli vystavené v rozlúčkovej sieni komplexu. Všade bolo veľa vencov, kytíc, pozostalých a stovky ľudí, ktorí sa prišli rozlúčiť s tými, ktorých mali radi. Príbuzní obetí stáli vedľa rakiev,“ citovala ACCESS Production manažéra Alexandrovovcov pre strednú Európu Rudolfa Hégera, ktorý sa na pohrebe zúčastnil spolu s organizátormi ich tohtoročného slovenského turné.

Zahraničné vystúpenia Alexandrovcov naplánované na prvý štvrťrok 2017 boli presunuté na jeseň, zmeny sa však netýkajú turné po Slovensku a Česku, ohláseného na máj a jún.„Čo ďalej? Sme silní a zvládneme to. Súbor žije a bude žiť. My sme Alexandrovovci a tak to určite aj bude,“ vyjadril sa počas pohrebu hlavný dirigent súboru Nikolaj Kirilov.

Lietadlo Tu-154 ruského ministerstva obrany, ktoré malo prepraviť Alexandrovovcov na vystúpenie pred vojakmi v Sýrii, sa zrútilo do Čierneho mora krátko po štarte z letiska v Soči, kde malo medzipristátie. Pri havárii zahynulo všetkých 92 ľudí na palube.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia