CIA hlásila, že v Košiciach mohol byť pluk s atómovým delom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
CIA
Foto: SITA/AP

WASHINGTON/BRATISLAVA 19. januára (WebNoviny.sk) – Niekdajšia Československá armáda údajne vlastnila a testovala poľné atómové delo. Vyplýva to z utajovaných dokumentov, ktoré teraz zverejnila na internete americká Ústredná spravodajská služba (CIA).

Mnoho materiálov sa týka aj bývalého Československa

CIA zverejnila 17. januára približne 13 miliónov strán predtým utajovaných dokumentov. Mnoho materiálov sa týka aj bývalého Československa. V „nevyhodnotenej“ informačnej tajnej správe CIA z 8. marca 1954 sa uvádza:

„1. Správy zo slovenského posádkového mesta Košice naznačujú, že československá armáda teraz nadobudla, ale iba na krátky čas, poľné atómové delo. Zbraň je podľa hlásenia stredného kalibru a menšia ako americké atómové poľné delá, ktoré sú momentálne v Nemecku.

2. Podľa hlásenia sa konali tajné strelecké skúšky v prítomnosti sovietskych expertov. Tieto testy sa konali v úzkych priesmykoch Karpát, v sovietskej podkarpatskej oblasti. Delostrelecký pluk, špeciálne vycvičený na zaobchádzanie s touto zbraňou, je údajne umiestnený v Košiciach.“

Kompletný archív pozostáva z takmer 800 000 spisov

Dokumenty boli sprístupnené online po prvý raz, a to po dlhej kampani stúpencov slobodného prístupu k informáciám uzavretí žaloby podanej proti CIA.

Medzi spismi sa nachádzajú záznamy spravodajských zložiek, bádateľské štúdie, či dokumenty o paranormálnych javoch či o experimentoch. Kompletný archív pozostáva z takmer 800 000 spisov obsahujúcich dovedna 13 miliónov strán. Možno medzi nimi nájsť záznamy Henryho Kissingera, ktorý za bývalých prezidentov Richarda Nixona a Geralda Forda slúžil ako minister zahraničných vecí. Dostupné sú aj státisíce strán analýz tajných služieb a vedeckých materiálov.

K menej zvyčajným patria dokumenty pochádzajúce z tzv. programu Stargate, ktorý sa zaoberal paranormálnymi silami a mimozmyslovým vnímaním. Inými zvláštnymi spismi je zbierka správ o lietajúcich tanieroch či recept na neviditeľný atrament, informovala dnes spravodajská stanica BBC.

Kým väčšina z týchto informácií bola technicky verejne dostupná od polovice 90. rokov, bol k nim veľmi ťažký prístup. K dokumentom sa dalo dostať iba prostredníctvom štyroch počítačov situovaných v zadnej časti knižnice štátneho archívu v Marylande, a to každý deň od 09.00 do 16.30 h, dopĺňa britské médium.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie CIA Central Intelligence Agency