Jan, ktorý sa chcel pridať k islamistom, zostáva vo väzbe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, SITA/AP

PLZEŇ 19. januára (WebNoviny.sk) – Mladík z Českej republiky Jan S., ktorý sa podľa obžaloby chcel pridať k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii, zostáva vo väzbe. Rozhodol o tom krajský súd v Plzni. Proces sa začne vo februári, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Obžalovaný zostáva vo väzbe, lebo podľa súdu stále trvá obava, že by ušiel alebo by mohol pokračovať v trestnom čine, ktorý pripravoval. Hovorca súdu David Unger tiež uviedol, že mladík pochádzajúci z okresu Plzeň nepodal proti rozhodnutiu súdu sťažnosť.

Jan S. (21) je obvinený z obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku v štádiu prípravy, za čo môže dostať až 15 rokov väzenia.

Čecha zadržali v januári 2016 tureckí policajti na letisku v Istanbule, keď prestupoval na let do mesta Gaziantep pri turecko-sýrskych hraniciach. Práve z toho mesta sa vydávajú do Sýrie záujemcovia o boj v radoch Islamského štátu. Keď sa mladík tureckým policajtom priznal, že chcel cestovať ďalej do Sýrie a pridať sa tam k IS, poslali ho naspäť do Česka, pripomenuli Novinky.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát