KĽDR čoskoro odpáli medzikontinentálne balistické rakety

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
KĽDR
Foto: SITA/AP

SOUL 19. januára (WebNoviny.sk) – Severná Kórea zrejme plánuje čoskoro odpáliť dve medzikontinentálne balistické strely. Informovali o tom vo štvrtok juhokórejské médiá s odvolaním sa na armádne zdroje.

Podľa predstaviteľov juhokórejských ozbrojených síl boli na mobilné odpaľovacie rampy v Severnej Kórei umiestnené dve rakety a predpokladá sa, že ide práve o medzikontinentálne balistické strely. Napísala to tlačová agentúra Jonhap.

Hrozí skoré odpálenie týchto striel, ktoré sa bude pravdepodobne časovo zhodovať s piatkovou inauguráciou novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby tak izolovaná Severná Kórea vyslala Spojeným štátom „strategické posolstvo“, dodala agentúra Jonhap. Tieto informácie juhokórejskej armády však nie je možné nezávisle overiť, uviedol hovorca ministerstva obrany v Soule.

Vodca Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) Kim Čong-un začiatkom tohto mesiaca v novoročnom príhovore obyvateľom vyhlásil, že krajina sa už nachádza v posledných štádiách prípravy na skúšobné odpálenie medzikontinentálnych balistických striel.

Tempo rozvoja severokórejskej armády sa zrýchlilo práve za vlády Kima, ktorý sa dostal k moci v roku 2011 po smrti svojho otca. Pchjongjang uskutočnil len v roku 2016 dva testy jadrových zbraní. Trump zareagoval na Kimov prejav slovami, že Severná Kórea nedosiahne jadrovou zbraňou až na oblasti Spojených štátov. „To sa nestane!“ napísal Trump na Twitteri 3. januára.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kim Čong-un