V Cannes vylúpili klenotníctvo, vzali šperky za 15 miliónov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Cannes vylúpili klenotníctvo, vzali šperky za 15 miliónov
Luxusné klenotníctvo Harry Winston, odkiaľ šperky zmizli. Foto: SITA/AP

CANNES 19. januára (WebNoviny.sk) – Šperky v hodnote približne 15 miliónov eur ukradol neznámy páchateľ z luxusného klenotníctva Harry Winston v juhofrancúzskom letovisku Cannes.

Krádež sa odohrala v stredu krátko pred poludním. Jej páchateľ bol vyzbrojený strelnou zbraňou a ručným granátom. V klenotníctve na triede La Croisette sa najprv vydával za zákazníka, ktorý si chce v mene inej osoby pozrieť diamantové šperky. Predavačke sa zdal byť podozrivý, preto mu ponúkla len katalóg. Muž maskovaný len slnečnými okuliarmi následne pod hrozbou použitia zbrane donútil personál, aby mu vydal šperky vystavené vo výklade i vo vitrínach vnútri obchodu.

Celá akcia trvala veľmi krátko – podľa svedkov maximálne osem minút – a zaobišla sa bez zranení. Páchateľ z miesta činu ušiel, informoval námestník prokurátora pre kraj Grasse, Alain Guimbard. Prípad vyšetruje polícia a prokuratúra v Nice. Cenou ukradnutých šperkov sa táto lúpež radí k najväčším podobným prípadom spáchaným v posledných rokoch vo Francúzsku.

Doteraz zrejme najzávažnejšou bola krádež z júla roku 2013, keď boli z dočasnej súkromnej výstavy v hoteli Carlton, ktorý sa nachádza tiež na La Croisette, ukradnuté šperky za 103 miliónov eur. Do dnešného dňa sa nenašiel ani páchateľ tohto činu, ani šperky ukradnuté paradoxne z hotela, kde režisér Alfred Hitchcock v roku 1955 nakrúcal film Chyťte zlodeja.

Klenotníctvo Harry Winston sídli v New Yorku a je povestné tým, že požičiava šperky herečkám zúčastňujúcim sa na slávnostnom odovzdávaní cien Oscar, ktoré udeľuje americká Akadémia filmových umení a vied.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia