Kosovo žiada Úniu, aby zakročila. Srbsko stále provokuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kosovo
Napäté vzťahy medzi Kosovom a Srbskom narušil minulú sobotu aj incident s pomaľovaným vlakom, ktorý kosovská polícia nepustila cez hranice. Foto: archívne, SITA/AP

PRIŠTINA 19. januára (WebNoviny.sk) – Kosovský minister zahraničných vecí Enver Hoxhaj napísal list svojim rezortným kolegom v Európskej únii, Spojených štátoch a ďalších krajinách, v ktorom odsúdil „prejavy agresivity a provokácie“ zo strany Srbska. Informoval o tom vo štvrtok kosovský predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný.

Hoxhaj vyzval EÚ, ktorá napomáha pri normalizácii vzťahov medzi Prištinou a Belehradom, „aby naliehala na Srbsko, aby aj naďalej pokračovalo v udržiavaní dobrých susedských vzťahov“ a regionálnej spolupráce. „Kosovská republika žiada Európsku úniu …, aby nezasahovalo do vnútorných záležitostí iných krajín a nepodnikalo provokačné kroky, ktorých cieľom je destabilizácia regiónu,“ píše sa v liste kosovského ministra.

Už aj tak napäté vzťahy medzi Kosovom a Srbskom narušil incident z minulej soboty, keď kosovská polícia nevpustila cez hranice vlak vypravený z Belehradu pomaľovaný srbskými národnými farbami a s nápisom „Kosovo je Srbsko“.

Hoxhaj považuje sobotný incident za poslednú kvapku „v sérii agresívnych a provokatívnych činov, ktoré Srbsko podniklo proti zvrchovanosti a územnej celistvosti Kosovskej republiky“. Akým ďalším krajinám bol ministrov list adresovaný, citovaný zdroj neuviedol.

Srbsko naďalej neuznáva suverenitu Kosova, svojej bývalej provincie, ktorá v roku 2008 jednostranne vyhlásila samostatnosť. Vyše 90 percent populácie Kosova tvoria obyvatelia albánskeho pôvodu. Suverenitu Kosova uznali USA a väčšina členských krajín EÚ. Srbsko, Rusko, ani Slovensko kosovskú nezávislosť dosiaľ neuznali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia