Veľkú časť centra Londýna uzavreli, Temža ukrývala bombu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Temža sa vylieva z Koryta, ľudí evakuujú
Rieka Temža sa v pondelok na viacerých miestach v juhozápadnom Anglicku vyliala zo svojho koryta a začala zaplavovať priľahlé domy. Úrady už preventívne evakuovali tisícky obyvateľov. Vysoká voda je aj v Londýne. Foto: ilustračné, SITA/AP

LONDÝN 20. januára (WebNoviny.sk) – Príslušníci britského Kráľovského námorníctva zneškodnili v piatok nevybuchnutú bombu z druhej svetovej vojny, ktorú vo štvrtok objavili v rieke Temža neďaleko budovy parlamentu v Londýne. Nález si vynútil uzatvorenie veľkej časti centra britskej metropoly.

Metropolitná polícia bola na miesto privolaná vo štvrtok popoludní. Predpokladanú nálož z druhej svetovej vojny objavil v Temži riečny bager. Polícia uzatvorila priľahlú oblasť a zároveň aj dva najvyťaženejšie londýnske mosty – Waterloo a Westminsterský most – a tiež prístupové cesty k nim. Pri Westminsterskom moste uzavreli aj stanicu metra.

Detonačný tím odtiahol výbušné zariadenie po dolnom toku rieky až k jej ústiu pri meste Tilbury, kde ju kontrolovane odpálil. Nálož bola podľa šéfa detonačného tímu nadporučíka Mikea St. Pierrea stále v dobrom technickom stave a „zjavne stále predstavovala hrozbu“.

Letectvo nacistického Nemecka počas druhej svetovej vojny Londýn intenzívne bombardovalo, v dôsledku čoho sa ešte aj dnes v meste občas nájde nevybuchnutá munícia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia