Trump zložil prísahu, stal sa 45. prezidentom USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Donald Trump zložil prísahu a stal sa 45. prezidentom USA. Washington, 20. január 2017. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 20. januára (WebNoviny.sk) – Donald Trump zložil v piatok slávnostnú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa a stal sa tak 45. prezidentom Spojených štátov amerických.

Trump položil ruku na tú istú Bibliu, na ktorú prisahal jeden z najvýznamnejších prezidentov Spojených štátov Abraham Lincoln, ako aj jeho predchodca Barack Obama. „Ja, Donald Trump, slávnostne prisahám, že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť ústavu Spojených štátov,“ povedal Trump.

Trumpovi robila spoločnosť manželka a nová prvá dáma Melania, ktorá držala Bibliu. Text prezidentskej prísahy stanovuje americká ústava vo svojom druhom článku a má v angličtine presne 35 slov. Skladajúci prezident nesmie povedať ani jedno slovo mimo predpísaný slovosled.

Naživo: Inaugurácia Donalda Trumpa

Prvý Trumpov prejav

Nový americký prezident začal svoj prvý prejav poďakovaním: „Ľudia z celého sveta, ďakujem vám!“Trump sa ďalej poďakoval svojmu predchodcovi Barackovi Obamovi a jeho manželke Michelle za to, ako mu pomohli pri preberaní tejto funkcie.

Fotografia

Obaja boli podľa neho „úžasní“. „Prenášame moc z Washingtonu a vraciame ju späť vám, verejnosti, americkému ľudu,“ odkázal Trump americkým občanom. „My, občania Ameriky, sa teraz zúčastňujeme úsilia znovu vybudovať našu veľkú krajinu,“ pokračoval. „Áno, v ceste budú stáť prekážky a nastanú aj ťažké obdobia,“ pripustil s tým, že „svoju prácu dotiahneme do konca“. Spoločne budeme určovať smer Ameriky veľa ďalších rokov, konštatoval Trump a dodal: „Skončila sa éra prázdnych slov“.

Z Trumpových úst zaznela aj kritika na adresu predchádzajúcich vlád. Establishment podľa neho chránil sám seba, ale nechránil občanov krajiny. „Ich víťazstvo nebolo vaše víťazstvo, ich triumf nebol váš triumf. Kým oni oslavovali v hlavnom meste našej krajiny, rodiny v celej tejto veľkej krajine nemali čo oslavovať.“ To všetko sa ale mení, zhodnotil Trump. „Začíname práve tu a teraz. Táto chvíľa je vaša chvíľa, patrí vám, patrí každému, kto je dnes tu a každému, kto sa pozerá, všade po celej Amerike,“ vyhlásil.

„Všetci máme jedno srdce, jeden domov a jeden veľký osud pred sebou. Sľub, ktorý som dnes zložil, je sľub vernosti všetkým Američanom,“ pokračoval prezident, po ktorého slovách sa ozval potlesk. „Bránili sme hranice cudzích krajín a pritom odmietali brániť vlastné. A utrácali sme miliardy a miliardy dolárov, zatiaľ čo americká infraštruktúra sa rozpadá a starne,“ konštatoval Trump. Odteraz bude podľa neho „Amerika vždy na prvom mieste. Každé rozhodnutie ohľadom obchodu, daní, imigrácie, zahraničnej politiky bude také, aby z neho dokázali ťažiť americkí zamestnanci, americké rodiny“.

Donald Trump
Donald Trump počas svojho prvého prejavu ako prezidenta USA po slávnostnej inaugurácii. Washington, 20. január 2017. Foto: Saul Loeb/Pool Photo via AP

Trump sľúbil, že bude za svojich občanov bojovať, čo mu bude dych stačiť, a nikdy ich nesklame. „Amerika začne opäť víťaziť, začne víťaziť tak, ako nikdy predtým. Znovu obnovíme naše bohatstvo, znovu obnovíme naše sny. Naši ľudia začnú znovu pracovať, nebudú na dávkach. Našu krajinu znovu vybudujeme – našimi rukami, našou prácou,“ zaviazal sa.Nový prezident v rámci prejavu použil aj niektoré svoje predchádzajúce myšlienky: „Chceme žiariť ako príklad, ktorý budú všetci napodobňovať. Chceme zjednotiť svet proti radikálnemu islamskému terorizmu, ktorý vyhladíme z planéty Zem. Keď otvoríte svoje srdce pre vlastenectvo, nezostáva tam miesto pre žiadne predsudky.“

Trump trval na tom, že Američania musia mať spoločne veľké ciele a ešte väčšie sny. „Nikto vás už nebude ignorovať! Váš hlas, vaše túžby budú definovať náš osud. Znovu vytvoríme bohatú, hrdú a bezpečnú Ameriku. A áno, spoločne vrátime Amerike jej veľkosť. Boh žehnaj Amerike,“ ukončil Trump svoj prvý príhovor a poďakoval sa.

Trumpovi pri písaní približne 20-minútového prejavu pomáhalo niekoľko poradcov vrátane Stephena Millera, Kellyanne Conwayovej, Reincea Priebusa a Stevena Bannona. Prezidentov tím však trvá na tom, že väčšinu príhovoru si Trump písal sám.

Prísahu zložil aj Pence

Pred washingtonským Kapitolom zložil do rúk sudcu najvyššieho súdu Clarencea Thomasa prísahu aj dlhoročný republikánsky kongresman a bývalý guvernér štátu Indiana Mike Pence, ktorý je novým viceprezidentom Spojených štátov amerických. Penceho sprevádzala jeho manželka Karen.

Trumpovu a Penceho slávnostnú prísahu si z tribúny vybudovanej na tento účel pozrelo viac než 1500 hostí vrátane politikov, vojenských predstaviteľov, bývalých prezidentov či iných osobností. Prítomní boli aj zástupcovia republikánskej a demokratickej strany.

Trumpovi odovzdáva úrad dosluhujúci prezident Barack Obama s manželkou Michelle. Medzi prítomnými hosťami sa nachádzala tiež Trumpova protikandidátka Hillary Clintonová. Celé podujatie sa vysielalo prostredníctvom veľkoplošných obrazoviek rozmiestnených na triede Pennsylvania Avenue dlhej 2,4 kilometra medzi Kapitolom a Bielym domom. Ulicu lemovali státisíce divákov.

Mike Pence
Viceprezident Mike Pence skladá prísahu pred washingtonským Kapitolom. Washington, 20. január 2017. Foto: SITA/AP

Trump s manželkou začali deň omšou

Budúca hlava štátu s budúcou prvou dámou USA Melaniou začali piatok rannou omšou v Episkopálnom kostole sv. Jána, ktorý sa nachádza na Lafayettovom námestí pri Bielom dome vo Washingtone. Následne ich dosluhujúci prezident Spojených štátov Barack Obama s manželkou Michelle privítali v Bielom dome.

„Rád vás vidím. Blahoželám,“ povedal Obama Trumpovi na privítanie. „Fantastické,“ odpovedal Trump. Melania odovzdala Michelle darček.Štvorica si následne urobila spoločnú fotografiu a vstúpila do Modrej miestnosti Bieleho domu, kde Obamovci pohostili Trumpovcov čajom a kávou. Všetci spoločne sa potom vydali na cestu ku Kapitolu.

Inauguračný ceremoniál pred západným krídlom washingtonského Kapitolu otvorili za zvuku fanfár slávnostné prejavy zástupcov politických strán a duchovenstva.Nasledovala prísaha viceprezidenta Mikea Pencea. Obrad pokračoval hudobným vystúpením 360-členného Mormonského chrámového zboru. Po Trumpovom prejave zaznela americká hymna v interpretácii hviezdy súťaže Amerika má talent Jackie Evanchovej.

Polícia rozohnala demonštrantov

Polícia rozohnala paprikovým sprejom demonštrantov, ktorí sa na protest proti inaugurácii Trumpa zišli len pár ulíc od washingtonského Kapitolu, kde sa konal slávnostný inauguračný ceremoniál. Demonštrantom sa podľa fotografií zverejnených na sociálnych sieťach podarilo ešte pred začiatkom inaugurácie porozbíjať okná na kaviarni Starbucks či reštaurácii McDonalds a zničiť niekoľko novinových stojanov. Či pri policajnom zásahu došlo aj k nejakým zatknutiam, polícia neuviedla.

Bezpečnostné zložky zablokovali v piatok viacero ulíc v okolí Kapitolu a Bieleho domu. Ľudí, ktorí sa do oblasti potrebovali dostať, kontrolovali na bezpečnostných stanovištiach. Na križovatkách tiež odstavili kamióny a autobusy, aby tak zabránili potenciálnym pokusom o vrazenie do davu. Na protest proti Trumpovi sa v piatok na Farragutovom námestí vo Washingtone zišli stovky demonštrantov. Zhromaždení ľudia mávali transparentmi a kričali do megafónov, čím sa snažili vyjadriť svoju nespokojnosť s novým prezidentom. Protestná akcia sa však niesla v pomerne pokojnej atmosfére.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Abraham LincolnBarack ObamaDonald TrumpHillary ClintonováMike Pence