V Česku prešiel protifajčiarsky zákon. Kde si už nezapálite?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
5 trikov, ako sa zbaviť cigaretového zápachu
Foto: thinkstock.com

PRAHA 20. januára (WebNoviny.sk) – V českých pohostinstvách a reštauráciách začne od mája platiť zákaz fajčenia.Nový protifajčiarsky zákon odsúhlasil český Senát po dnešnej štvorhodinovej debate. Za zákaz cigariet hlasovalo 45 senátorov, proti bolo 12 a 11 sa zdržalo, , informoval spravodajský server Novinky.cz.

Novela následne poputuje k prezidentovi Milošovi Zemanovi. Ten už skôr povedal, že ju nemôže vetovať, pretože je ako fajčiar v konflikte záujmov.K prijatej norme bolo v Senáte množstvo pozmeňujúcich návrhov. Ani o jednom sa ale nehlasovalo. Senátori zákon schválili v znení, ktoré im poslala Poslanecká snemovňa.

Úplný zákaz fajčenia by mal podľa predlohy začať platiť od symbolického dátumu 31. mája 2017, na ktorý pripadá Svetový deň bez tabaku. Novela zákona o ochrane zdravia zakáže fajčenie cigariet v reštauráciách a pohostinstvách, v čakárňach verejnej dopravy, na nástupištiach, v školách, na detských ihriskách, vo vnútornom priestore športovísk či v zoologických záhradách. V reštauráciách bude možné fajčiť e-cigarety a vodné fajky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia