Dáni vyšlú proti džihádistom v Sýrii špeciálne jednotky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamský štát
Foto: ilustračné, SITA/AP

KODAŇ 20. januára (WebNoviny.sk) – Dánsko pošle do Sýrie 60 príslušníkov špeciálnych jednotiek, aby bojovali proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Príslušný návrh dánskej vlády v piatok schválil parlament v Kodani.

Dánsko, ktoré je členským štátom NATO, je zároveň členom medzinárodnej koalície bojujúcej proti IS. Dánske pozemné vojsko už pôsobí v Iraku. „Na základe konkrétnej žiadosti zo strany koalície sa vláda rozhodla rozšíriť úlohy príslušníkov špeciálnych jednotiek v Iraku a Sýrii,“ povedal dánsky minister zahraničných vecí Anders Samuelsen.

Dánsko už v apríli 2016 odsúhlasilo vyslanie svojich vojakov do Iraku, avšak nedokázalo získať politickú podporu na to, aby boli nasadení aj v Sýrii. V piatok to však dánsky parlament odobril. „Som rád, že parlamentná väčšina podporila tento návrh,“ povedal Samuelsen s tým, že dánski vojaci budú pôsobiť neďaleko hraníc s Irakom.

Dánsko je súčasťou koalície vedenej Spojenými štátmi, ktorá podporuje kurdských a arabských bojovníkov zo Sýrskych demokratických síl (SDF) v boji proti militantom Islamského štátu v severnej Sýrii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát