Inauguráciu Trumpa narušili protesty, zatkli desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Inauguráciu Trumpa narušili protesty, zatkli desiatky ľudí
Šesť policajtov utrpelo pri stretoch s demonštrantami ľahké zranenia. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 21. januára (WebNoviny.sk) – Celkove 217 ľudí bolo zatknutých a obvinených z výtržníctva počas demonštrácií vo Washingtone, ktoré sprevádzali piatkovú inauguráciu nového prezidenta USA Donalda Trumpa. Šesť policajtov utrpelo pri stretoch s demonštrantami ľahké zranenia.

Médiá o tom informoval úradujúci náčelník polície v americkej metropole Peter Newsham. Potýčky medzi účastníkmi protestov a policajtmi, ktorí proti nim použili slzotvorné spreje a omračujúce granáty, sa odohrali len niekoľko blokov od ulíc, kadiaľ prechádzal Trumpov inauguračný sprievod.

Okrem iných prípadov výtržníctva bolo hlásené aj podpálenie jednej z limuzín, z ktorej stúpal k oblohe čierny dym. Viacero demonštrácií v okolí washingtonského Kapitolu, kde Trump skladal prezidentskú prísahu, sa zaobišlo bez násilia, približne stovka výtržníkov však podľa Newshama začala „ničiť majetok a hádzať predmety do ľudí či okien“. „Táto skupinka bola z veľkej časti vyzbrojená sochormi a kladivami,“ dodal policajný náčelník.

Oslavy spojené s inauguráciou nového prezidenta vo Washingtone pokračujú vo večerných hodinách miestneho času troma plesmi, na ktorých by sa mal zúčastniť aj samotný Trump s manželkou Melaniou. Prezidentský pár sa predtým presunul v slávnostnom sprievode z Kapitolu pred Biely dom, kde sledoval zo špeciálnej tribúny prehliadku armádnych a iných súborov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Trump