Trump sa ani neohrial a čelil protestom státisícového davu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Protesty proti Trumpovi
Davy ľudí počas Pochodu žien vo Washingtone. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 21. januára (WebNoviny.sk) – Státisíce ľudí sa v sobotu zišli v parku National Mall pred washingtonským Kapitolom, aby vyjadrili svoj protest proti novému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi.

K takzvanému Pochodu žien sa pridali demonštranti aj v mnohých mestách USA a sveta. Park National Mall zaplnili Trumpovi odporcovia – ženy aj muži – v ružových čiapkach s transparentmi vyjadrujúcimi nesúhlas s vyjadreniami a politikou nového prezidenta.

Masové protestné zhromaždenie sa uskutočnilo len deň po Trumpovej slávnostnej inaugurácii pred Kapitolom. Organizátori pôvodne očakávali zhruba 250.000 účastníkov, potom však svoju predpoveď zvýšili na vyše pol milióna. Priveľký počet demonštrantov dokonca znemožnil pôvodný plán spoločného pochodu k Bielemu domu. Účastníkov napokon vyzvali, aby sa na trasu vydali postupne po skupinách a alternatívnymi trasami.

Washingtonský Pochod žien podporila aj Hillary Clintonová, ktorú vo vlaňajších prezidentských voľbách porazil Donald Trump. Súdiac podľa vyťaženosti washingtonského metra sa v sobotu po americkej metropole v súvislosti s protestom pohybovalo výrazne viac ľudí než v deň Trumpovej inaugurácie. Podobné antitrumpovské zhromaždenia sa konali aj iných veľkých mestách USA vrátane Chicaga, Bostonu, Seattle a Los Angeles.

Akcia Pochod žien bola pôvodne naplánovaná ako jediný pochod vo Washingtone, postupne sa však rozšírila až na približne 670 zhromaždení vo všetkých štátoch USA a v 58 krajinách sveta. Očakáva sa, že celkový počet účastníkov globálne prevýši dva milióny.Organizátori chcú vyjadriť nesúhlas s protiženskými, rasistickými, homofóbnymi a nábožensky netolerantnými výrokmi, ktoré podľa nich charakterizovali Trumpovu predvolebnú kampaň.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpHillary Clintonová