Polícia prekazila hroziaci teroristický útok vo Viedni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Polícia
Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 22. januára (WebNoviny.sk) – Rakúska polícia prekazila bezprostredne hroziaci teroristický útok, ktorého terčom sa mohlo stať viedenské metro. Útok plánoval uskutočniť 18-ročný zradikalizovaný mladík albánskeho pôvodu, ktorého rakúske úrady zadržali v piatok večer pre podozrenie z plánovania teroristického činu vo Viedni.

Ministerstvo vnútra vo Viedni zverejnilo ďalšie podrobnosti týkajúce sa prípadu. Podľa neho existujú indície, že mladíkom pripravovaný útok sa mal uskutočniť už vo veľmi blízkej budúcnosti. „Jedným z možných scenárov“ bol výbuch bomby vo viedenskom metre, uviedol Konrad Kogler z rakúskeho rezortu vnútra.

Mladík, podozrivý z členstva v teroristickej organizácii, je stúpencom salafizmu, ultrakonzervatívnej vetvy sunnitského islamu. V poslednej dobe udržiaval kontakty s albánskymi islamistami.K jeho zadržaniu došlo po viacerých indíciách zahraničných tajných služieb o hroziacom teroristickom útoku vo Viedni v druhej polovici januára. Podozrivý prekročil tento týždeň hranice Rakúska, pričom bol sledovaný na každom kroku a následne zatknutý.

Polícia od piatku vykonala viacero súvisiacich domových prehliadok vo Viedni a v Dolnom Rakúsku, pričom zaistila mobilné telefóny a ďalšie predmety. Rakúske úrady aj po zatknutí podozrivého vyzvali občanov na opatrnosť najmä na frekventovaných miestach. Políciu treba upozorniť napríklad v prípade, že zbadajú bezprizorné predmety. Bezpečnostné zložky vo zvýšenej miere hliadkujú v uliciach v civile i v uniformách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia