Nemci sa rozlúčili s bývalým prezidentom Romanom Herzogom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemci sa rozlúčili s bývalým prezidentom Romanom Herzogom

BERLÍN 24. januára (WebNoviny.sk) – Nemecko usporiadalo v utorok štátny pohreb pre bývalého prezidenta Romana Herzoga, na ktorom pripomenulo jeho zásluhy pre krajinu v období, keď stál na jej čele. Luteránsky biskup Heinrich Bedford-Strohm vo svojom príhovore zdôraznil, že Herzog posilnil v Nemecku „kultúru pamäti“.

Ako prezident sa zaslúžil v 90. rokoch o to, že Nemecko uskutočnilo ekonomickú reformu a nezabúdalo na nacistický holokaust. V januári 1996 zaviedol pamätný deň holokaustu, pre ktorý vybral 27. január – výročie oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz.

Kresťanský demokrat Herzog bol v poradí siedmym nemeckým prezidentom v rokoch 1994-1999 a vôbec prvou hlavou spoločného štátu po zjednotení západného a východného Nemecka. V minulosti pôsobil aj ako predseda Spolkového ústavného súdu v Karlsruhe.

Medzinárodný kredit si získal predovšetkým ospravedlnením sa Poľsku za zločiny fašistov počas druhej svetovej vojny a vďaka vystúpeniam pri príležitosti 50. výročia ukončenia tohto svetového konfliktu. Medzi účastníkmi poslednej rozlúčky s bývalým prezidentom bola kancelárka Angela Merkelová a terajší prezident Joachim Gauck.Herzog zomrel 10. januára vo veku 82 rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela Merkelová