Trump nechráni životné prostredie, povolil sporné ropovody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Donald Trump Foto: SITA/AP

WASHINGTON 24. januára (WebNoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump podpísal dnes exekutívne príkazy, ktorými zabezpečí pokračovanie výstavby kontroverzných ropovodov Keystone XL a Dakota Access.

Dal tak najavo, že na rozdiel od svojho predchodcu Baracka Obamu pred ochranou životného prostredia uprednostňuje podporu energetického sektora.Trump už počas prezidentskej kampane sľúbil vyššiu podporu pre ťažobný a energetický sektor a naznačoval, že je za dokončenie ropovodu Dakota Access a opätovné spustenie projektu Keystone XL. Ten Barack Obama v roku 2015 zrušil.

Fotografia

Pre producentov ropy je to dobrá správa, keďže projekty by mali zrýchliť dodávky suroviny na jednej strane z kanadských ropných pieskov do rafinérií na brehu Mexického zálivu (Keystone XL) a na druhej zo Severnej Dakoty do rafinérií v štáte Illinois (Dakota Access).

Nie však pre ekológov a najmä Indiánov z kmeňa Siouxov. Tí mesiace protestovali proti projektu Dakota Access s tým, že projekt s trasou vedúcou cez ich rezerváciu Standing Rock ohrozí tamojšie zdroje pitnej vody a naruší posvätné územia, kde sú pochovaní ich predkovia. Zástupcovia Siouxov už dali najavo, že za svoje práva sú pripravení bojovať aj naďalej.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaDonald Trump