Trump po prvýkrát od nástupu k moci zatelefonuje Putinovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Donald Trump

WASHINGTON 27. januára (WebNoviny.sk) – Telefonický rozhovor medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho americkým partnerom Donaldom Trumpom je naplánovaný na sobotu 28. januára. Pre agentúru TASS to potvrdil v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.Televízia CNN s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa administratívy nového prezidenta USA predtým uviedla, že Putin a Trump by sa mali v sobotu telefonicky spojiť.

Pôjde tak o ich prvú konverzáciu od Trumpovho nástupu do úradu. CNN pripomenula, že nový americký prezident sľúbil zlepšenie vzťahov s Ruskom. Vyhlásil, že zruší sankcie, ktoré na Rusko uvalila administratíva exprezidenta Baracka Obamu, ak Moskva pomôže USA v boji proti teroristom.

Putin vo svojom novoročnom príhovore vyjadril nádej, že Rusko a USA budú schopné „dostať svoje vzájomné pôsobenie na medzinárodnej scéne na úplne novú úroveň“. Podľa šéfa Kremľa sú „vzťahy medzi Ruskom a USA dôležitým faktorom pri zabezpečovaní stability a bezpečnosti v modernom svete“.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová by mala túto sobotu rovnako telefonicky hovoriť s Trumpom. Ich rozhovor by sa mal sústrediť na problematiku Ruska. Agentúru Reuters o tom informoval dobre oboznámený zdroj. Zdroj neuviedol, či predmetom rokovania bude aj zrušenie sankcií, uvalených Západom na Rusko v reakcii na jeho zasahovanie do vývoja na Ukrajine. Túto tému ako možnú pripúšťali správy z USA, ktoré sa objavili v noci na piatok.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na svoj zdroj napísala, že ak by aj Washington pristúpil k zrušeniu sankcií uvalených na Rusko, EÚ ho nemusí nasledovať, keďže európske sankcie sa viažu na implementáciu mierových dohôd z Minska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováDonald TrumpVladimir Putin