Preživší si uctili pamiatku zavraždených v tábore Auschwitz

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Auschwitz

VARŠAVA 27. januára (WebNoviny.sk) – Asi 300 posledných preživších väzňov koncentračného tábora Auschwitz v piatok položilo kytice kvetov a vence k múru smrti, kde nacisti popravovali svoje obete. Stalo sa tak v deň 72. výročia oslobodenia tohto koncentračného tábora, keď si svet pripomína Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.

Spomienkové akcie na obete holokaustu sa konajú po celom svete, keďže Valné zhromaždenie OSN v roku 2005 vyhlásilo 27. január za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. V tento deň v roku 1945 vojaci sovietskej Červenej armády oslobodili z najväčšieho nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau približne 7500 väzňov, ktorí prežili.

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier priznal, že Nemecko nemôže zmeniť alebo zrušiť, čo sa stalo, ale má naďalej povinnosť pripomínať genocídu, uctiť pamiatku obetí a prevziať zodpovednosť za zločiny.

Dodal, že „Auschwitz“ je symbolom všetkých táborov smrti a celého nacistického „prenasledovania a vražednej mašinérie“, ktorá zostáva súčasťou histórie Nemecka. Pripomenul politickú nestabilitu v dnešnom svete a vyjadril názor, že „história by mala byť súčasne poučením, varovaním i podnetom“. Vyhlásil tiež, že na holokaust nemožno ani neslobodno zabudnúť.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na boj proti antisemitizmu a iným formám nenávisti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe António GuterresFrank-Walter Steinmeier