Mayová sa stretla s Erdoganom, dohodli sa na obchodoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mayová sa stretla s Erdoganom, dohodli sa na obchodoch

ANKARA 28. januára (WebNoviny.sk) – Britská premiérka Theresa Mayová a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v sobotu na stretnutí v Ankare zhodli na želaní zintenzívniť obchodné vzťahy medzi oboma krajinami. Podľa Mayovej hovorili tiež o spoločnej bezpečnostnej politike, Sýrii, boji proti teroristickej skupine Islamský štát (IS) a rokovaniach zameraných na opätovné zjednotenie Cypru.

Turecko a Británia počas sobotňajšej návštevy Mayovej podpísali dohodu o spoločnom vývoji vojenských lietadiel za 100 miliónov libier. Mayová to označila za začiatok hlbších obchodných vzťahov, aké bude Británia budovať s ďalšími krajinami po odchode z EÚ. Erdogan uviedol, že objem bilaterálneho obchodu chce zvýšiť zo súčasných 15,6 na 20 miliárd dolárov.

Premiérka pod tlakom

Mayová čelila pred návštevou Ankary doma tlaku, aby odsúdila obmedzovanie občianskych slobôd v Turecku po vlaňajšom neúspešnom pokuse o prevrat. Predsedníčka vlády vo vyjadrení po schôdzke s Erdoganom vyzvala Turecko, aby zachovalo demokraciu a dodržiavalo ľudské práva.

„Som hrdá, že Spojené kráľovstvo stálo s vami 15. júla minulého roka pri obrane vašej demokracie,“ uviedla Mayová pred novinármi. „A teraz je dôležité, aby Turecko udržalo túto demokraciu zachovávaním právnych princípov a dodržiavaním svojich medzinárodných záväzkov v oblasti ľudských práv, ako to jeho vláda prisľúbila,“ dodala.

Ankara kritizuje USA

Turecké orgány zadržali desaťtisíce ľudí podozrivých zo spojenia s hnutím moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v exile v USA a ktorého turecká vláda obviňuje z organizácie pokusu o prevrat. Viac než 100-tisíc štátnych zamestnancov tiež prišlo o prácu. Rozsiahle zákroky rozšírili aj na iných oponentov vlády. Vo väzbe je vyše sto novinárov i lídri prokurdskej parlamentnej strany.

Erdogan v sobotňajšom krátkom vyjadrení po stretnutí s Mayovou uviedol, že Turecko sa pri boji proti IS v susednej Sýrii usiluje o „inú koncepciu“ spolupráce so spojencami vrátane Británie. Ankara už kritizovala podľa svojho názoru nedostatočnú podporu Spojenými štátmi vedenej koalície proti IS pri tureckej ofenzíve s cieľom oslobodiť kľúčové severosýrske mesto od extrémistov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Recep Tayyip ErdoganTayyip ErdoganTheresa Mayová