Do mešity v Quebecu vtrhli ozbrojenci, zabili šesť ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pri streľbe v mešite v Quebecu zahynulo zrejme päť ľudí
V čase útoku sa v mešite nachádzalo 39 ľudí. Foto: SITA/AP

QUEBEC 30. januára (WebNoviny.sk) – Šesť ľudí prišlo o život a ďalších osem osôb utrpelo zranenia pri streľbe počas nedeľňajších večerných modlitieb v mešite v kanadskom meste Québec. Novinárov o tom v pondelok informovala hovorkyňa québeckej provinciálnej polície Christine Coulombeová s tým, že niektorí ľudia sú zranení ťažko.

Zastrelení boli vo veku približne od 35 do 70 rokov, spresnila hovorkyňa. V čase útoku sa v mešite nachádzalo 39 ľudí. Zatknuté boli dve osoby – jedna priamo na mieste činu a druhá v neďalekej lokalite Ile d’Orléans.

Motív streľby nie je známy

Incident sa udial v priestoroch québeckého islamského kultúrneho centra, slúžiaceho ako mešita. Objekt a jeho okolie polícia uzavrela. Motív streľby bezprostredne známy nebol. Kanadský premiér Justin Trudeau označil streľbu v mešite za „teroristický útok na moslimov“.

https://www.youtube.com/watch?v=gt2Ib6K1XYE

S prejavom nenávisti sa toto islamské kultúrne stredisko stretlo už vlani júni, keď sa pred jeho vchodom našla prasacia hlava. Podobných incidentov súvisiacich s islamofóbiou pribudlo v ostaných rokoch aj v celej provincii Québec, kde práve prebieha politická diskusia o možnom zákaze nikábu a celkovom zahaľovaní ženskej tváre.

Premiér provincie Québec Philippe Couillard ohlásil na pondelok masové mierové pochody občanov, ktoré sa budú konať po celej provincii. Québec podľa neho rovnako ako všade inde vo svete zasiahol terorizmus. V tomto prípade podľa neho išlo o zabíjanie určitej komunity, o motíve činu však, až pokým nebude úplne zrejmý, hovoriť nechcel.

Zverejnili mená podozrivých

Za útokom bola údajne dvojica zadržaných podozrivých, Alexander Bissonnet a Mohamed Khadira. Tieto mená zverejnilo internetové vydanie novín Globe and Mail s odvolaním sa na nemenované justičné zdroje, avšak oficiálne miesta budú môcť mená zverejniť až po prípadnom vznesení žaloby.

Ani jedna zo spomínaných osôb nebola v minulosti predmetom sledovania kanadských bezpečnostných orgánov. Jeden z ozbrojencov skončil v rukách polície na mieste činu; druhý síce najskôr z miesta činu ušiel na motorovom vozidle, avšak neskôr sa dobrovoľne vzdal polícii. Podľa oficiálne nepotvrdených informácií Montreal Gazette a televízie CBC ide údajne o študentov miestnej univerzity Laval, v jednom z prípadov o muža marockého pôvodu.

Útok odsúdili Merkelová aj Hollande

„Opovrhnutiahodný“ útok odsúdila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Jej hovorca Steffen Seibert povedal, že kancelárku streľba šokovala. „Pokiaľ je zámerom vrahov rozoštvať proti sebe ľudí rôznych vier, alebo ich rozdeliť, nesmú v tom uspieť a ani neuspejú. V smútku stojíme po boku moslimskej komunity v Québecu,“ vyhlásil v mene nemeckej kancelárky Seibert.

Streľbu odsúdil ako „hnusný útok“ aj francúzsky prezident Francoise Hollande. Kanadským najvyšším predstaviteľom – šéfovi provincie Philippemu Couillardovi a kanadskému premiérovi Justinovi Trudeauovi – ponúkol pomoc Francúzska.

Podľa Hollanda „to bol québecký povestný duch mieru a otvorenosti, ktorý chceli títo teroristi poškodiť“. „Francúzsko stojí na strane obetí a ich rodín,“ dodal prezident, ktorého krajina sa uplynulom čase sama stala terčom série útokov islamských teroristov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováJustin Trudeau