V Donbase zúria boje, Avdijivke hrozí evakuácia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boje v Donbase
Ostreľovanie sa obnovilo v nedeľu, a to na viacerých úsekoch frontu. Foto: ilustračné, SITA/AP

KYJEV/NOVOČERKASSK 31. januára (WebNoviny.sk) – Situácia na východe Ukrajiny, kde sa na sklonku uplynulého víkendu obnovili boje medzi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatistami, je naďalej napätá. Separatisti aj v utorok ráno zaútočili na pozície vládnych síl, ktorým sa útok podarilo odvrátiť, informovala agentúra Ukrinform.

Ostreľovanie sa obnovilo v nedeľu

Za posledných 24 hodín prišli o život ďalší najmenej traja vojaci vládnej armády. Ďalších najmenej 20 vojakov utrpelo zranenia. Informovala o tom v utorok tlačová služba ukrajinskej vlády. Obnovenie bojov v tejto časti Donbasu si od víkendu do pondelka vyžiadalo životy najmenej siedmich vojakov ukrajinských ozbrojených síl a najmenej 14 zranených.

Ostreľovanie sa obnovilo v nedeľu, a to na viacerých úsekoch frontu. Situácia je stále najhoršia v meste Avdijivka severne od bašty proruských separatistov Doneck, kde počas ostreľovania vládnych pozícií zahynuli spomínaní traja vojaci. Ďalších najmenej 20 ich bolo zranených. Straty na životoch a zranení sú aj v radoch civilistov. Presné počty neboli bezprostredne známe.

Velenie vládnej protiteroristickej operácie (ATO) informovalo, že protivník ostreľuje pozície vládnych síl z tankov, mínometov a raketometov i ručných strelných zbraní. V súvislosti s vývojom v Avdijivke ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok večer prerušil návštevu Nemecka a vracia sa do vlasti. Okrem toho nariadil ministrovi zahraničných vecí Pavlovi Klimkinovi, aby bol v kontakte s členmi Bezpečnostnej rady OSN a Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Aj keď najbližšia schôdzka tzv. kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase bola naplánovaná na stredu, Porošenko nariadil zvolať jej mimoriadne zasadanie. Zatiaľ však nie sú oficiálne informácie o zmene stredajšieho termínu.

Avdijivka sa pripravuje na možnú evakuáciu

Mesto Avdijivka sa pripravuje na možnú evakuáciu obyvateľstva vzhľadom na prerušenie dodávok vody, elektriny a tepla. Informoval o tom na sociálnej sieti Facebook predseda vojensko-civilnej správy Doneckej oblasti Pavlo Žebrivskyj. V Avdijivke vyhlásili výnimočný stav a tamojšie úrady začali rokovať o možnej evakuácii obyvateľov s okolitými mestami a dedinami, uviedol Žebrivskyj. Spresnil, že v priebehu utorka by bolo možné z Avdijivky odviezť až 8000 ľudí.

Zariadenia pre deti v danej oblasti môžu okamžite prijať viac ako 1000 detí. Na príjazdových komunikáciách k Avdijivke je v nákladných autách viac ako desať ton potravín. Ozbrojené sily poskytli mestu aj niekoľko poľných kuchýň. Obyvatelia Avdijivky sú od pondelka bez dodávok vody, elektriny a tepla, čo je dôsledkom poškodenia posledného funkčného vedenia privádzajúceho elektrinu do mesta.

Boje v Avdijivke sa odohrávajú aj v bezprostrednej blízkosti veľkej koksovne. Jej riaditeľ ešte v pondelok uviedol, že v dôsledku ostreľovania podnikového areálu sa robia prípravy na zastavenie výroby. Proseparatistická tlačová agentúra DNA informovala, že v dôsledku prerušenia dodávok elektrickej energie uviazlo pod zemou viac ako 200 baníkov. Prerušenie dodávky elektriny bolo podľa DNA spôsobené ostreľovaním z pozícií vládnych síl. Podľa ruskej televízie začali banskí záchranári operáciu na presun baníkov na povrch.

Z eskalácie sa obviňujú navzájom

Strany ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny sa navzájom obvinili z eskalácie napätia, zintenzívnenia ostreľovania a z pokusov o útok na pozície nepriateľa, informovali svetové i regionálne tlačové agentúry.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že „existujú dôveryhodné údaje, ktoré svedčia o tom, že včera (v pondelok) došlo k pokusu o výpad na územie pod kontrolou (ľudových) republík Donbasu“. Podľa jeho slov oddiely, ktoré konajú nezávisle od kyjevského velenia, prešli cez styčnú líniu, pričom sa tak stalo za podpory delostreleckej paľby vládnych síl. Jednotky hnutia odporu ich museli v oblasti mesta Avdijivka zastaviť a následne aj dobyť späť svoje pozície, dodal Peskov.

„Tento výpad sa podarilo potlačiť,“ uviedol Peskov, ktorý súčasne vyjadril ľútosť nad stratami na životoch, a to na oboch stranách. Hovorca Kremľa súčasne vyjadril presvedčenie, že podobné agresívne výpady „sa organizujú ukrajinským vedením s určitým cieľom“. „Podľa všetkého to bol pokus odpútať pozornosť od niečoho, čo sa deje,“ naznačil. Dodal, že Kremeľ to vníma ako prejav toho, že Kyjev nie je pripravený plniť mierové dohody uzavreté v Minsku.

Kozáci dostali rozkaz

Veliteľ Kozáckej národnej gardy, ataman „Vševelikého vojska Donského“ Nikolaj Kozicyn vydal rozkaz pripraviť sa na obranu Donbasu pred ukrajinskými jednotkami. V rozkaze č. 197, zverejnenom na internetovej stránke Kozáckej národnej gardy, Kozicyn nariaďuje všetkým kozákom, aby boli pripravení podieľať sa na obrane Donbasu.

Atamanom okresov, jurt, dedín a osád nariaďuje, aby pripravili zoznamy dobrovoľníkov na vytvorenie nových jednotiek Kozáckej národnej gardy. Vyplnenie rozkazu bude kontrolovať osobne.

Kozicyn uvádza, že rozkaz vydal „vzhľadom na vzniknutú kritickú situáciu v Donbase: vedenie bojových akcií proti DĽR (samozvanej Doneckej ľudovej republike) a LĽR (samozvanej Luhanskej ľudovej republike); ostreľovanie baníckych kolónií, dedín, miest; zabíjanie civilistov vrátane starých ľudí a detí; porušovanie minských dohôd“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij PeskovPetro Porošenko